Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IVM tegen verkoop antibacteriële zeep en gel

17-11-2016
Het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) vindt dat er aan einde moet komen aan de verkoop van antibacteriële gels en zepen. Volgens het IVM veroorzaakt de stof triclosan antibioticaresistentie in het milieu. Bovendien is gewone zeep net zo goed. In de Verenigde Staten zijn deze producten al verboden, maar in Europa niet.
IVM tegen verkoop antibacteriële zeep en gel

Het IVM komt met de wens aan de vooravond van de Europese Antibioticadag op 18 november. Het instituut stelt iedereen in Nederland en België in de gelegenheid om onnodig gebruik van antibiotica terug te dringen. Patiënten en zorgverleners kunnen morgen online een belofte afleggen om 'antibioticabeschermer' te worden. Het idee van de belofte komt van de Europese antibioticaorganisatie ECDC.

Antibiotica verliezen hun werkzaamheid, stelt het IVM, en resistente bacteriën zijn nu een van de grootste bedreigingen voor de gezondheid. Met de belofte van patiënten en zorgverleners wil het IVM de probleemgebieden bij antibioticagebruik onder de aandacht brengen: gebruik ze alleen bij een bacteriële infectie, gebruik ze volgens voorschrift van de arts en hanteer goede hygiëne.

"Internationaal doen we het heel goed, maar het probleem wordt steeds groter dus ook Nederland moet aan de bak”, aldus IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel. “We dreigen over dertig jaar meer mensen te moeten begraven door onbehandelbare infecties dan door kanker. Zinnig en zuinig antibioticagebruik begint vandaag!"

Document acties

Back to top