Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Investeerders steken € 220 miljoen in Fagron

Bestuursvoorzitter Stols vraagt banken flexibiliteit

PW 10 - 02-03-2016
Apotheektoeleverancier Fagron heeft een akkoord bereikt over een betere financiering van het bedrijf. Fagron geeft voor € 220 miljoen nieuwe aandelen uit. Naar verwachting stoppen enkele private investeerders, onder andere bestuursvoorzitter Hans Stols, € 131 miljoen in het bedrijf. De rest van het bedrag wordt opgehaald via de beurs.
Investeerders steken € 220 miljoen in Fagron

Dat heeft Fagron vandaag bekendgemaakt. De onderneming bevindt zich sinds vorig jaar in de problemen door een sterk gedaalde beurskoers, onder andere doordat zorgverzekeraars in de Verenigde Staten vorig jaar de vergoedingen voor bereidingen hebben verlaagd. Mede daardoor vroegen banken Fagron de schuldenlast te verminderen, omdat ze veronderstelden dat het bedrijf door de afgenomen winstgevendheid de rente en aflossing moeilijker kon betalen.

De belangrijkste nieuwe investeerder is een holding die in handen is van Waterland Private Equity en Baltisse. Daarnaast stappen vijf investeerders in. Behalve topman Stols zijn dat Alychlo (grootaandeelhouder Mark Coucke), het Nederlandse beleggingsfonds Midlin (dat al een belang in Fagron had), vermogensbeheerder Carmignac en een beleggingsfonds van Bart Versluys.

Als de kapitaalsversterking doorgaat, krijgt Waterland vier bestuurszetels bij Fagron en Alychlo twee. Bestuursvoorzitter Stols zegt in een toelichting dat hij overweegt het Amerikaanse Bellevue Pharmacy af te stoten. Onlangs werd al een fors bedrag op dit bedrijfsonderdeel afgeschreven omdat de winstgevendheid lager is geworden.

Stols heeft de banken ook meer flexibiliteit gevraagd bij de voorwaarden voor de leningen. Deze gesprekken duren nog voort.

Document acties

Reacties

02-03-2016 14:11
J.C. Kortekaas zegt:

Beurskoers is binnen een jaar gezakt van 40 euro naar 6 euro. Bedrijf loopt zo in de pas met Koninklijke Imtech, bijstortende aandeelhouders. Fagron heft niet zozeer last van een schandaal maar van een probleem. Kan een Grootbereider in Nederland en daarbuiten blijvend onder de registratieplicht uitkomen?

Back to top