Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Betrouwbare test voorkomt onnodige chemokuren

19-04-2016
De betrouwbaarheid van de MammaPrint – een prognostische test die in kaart brengt of iemand met borstkanker een hoog of laag risico heeft op uitzaaiingen – is nu ook in een grote gerandomiseerde Europese studie aangetoond. De resultaten van de MINDACT-studie, waaraan 6693 vrouwen met borstkanker meededen, zijn deze week gepresenteerd op het jaarcongres van de American Association for Cancer Research in New Orleans.
Betrouwbare test voorkomt onnodige chemokuren

Van de 1550 vrouwen die volgens de MammaPrint een laag risico hadden, maar volgens klinische parameters een hoog risico, kreeg de ene helft chemotherapie en de andere niet. Na vijf jaar waren in beide groepen 95% van de vrouwen ziektevrij.

Deze studie laat zien dat chemotherapie niet altijd nodig is; kleine studies toonden dit eerder al aan. Volgens prof. dr. Emiel Rutgers, chirurg in het Antoni van Leeuwenhoek en de Nederlandse coördinator van de studie, betekent dit voor Nederland dat nu 2500 vrouwen per jaar onnodig chemotherapie krijgen. Met de MammaPrint kan hun voortaan een belastende behandeling bespaard blijven.

Zie voor meer informatie over de MammaPrint het interview met Laura van ’t Veer die de test tien jaar geleden ontwikkelde.    

Document acties

Back to top