Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ADHD-patiënten moeten bijbetalen voor Amfexa

PW 16 - 14-04-2016
Ongeveer 30.000 patiënten met ADHD moeten vanaf 1 mei tientallen euro’s per maand bijbetalen voor het geneesmiddel Amfexa 5 mg. Nu is dexamfetamine 5 mg een apotheekbereiding, maar vorige maand is het drie keer zo dure Amfexa op de markt gekomen, waardoor de apotheekbereiding dexamfetamine 5 mg binnenkort niet meer mag worden doorgeleverd.
ADHD-patiënten moeten bijbetalen voor Amfexa

De KNMP heeft gisteren gezegd bezorgd te zijn over de kosten die deze ADHD-patiënten moeten maken. “Het gaat om kwetsbare patiënten die soms wel € 75 per maand moeten bijbetalen”, stelt voorzitter Gerben Klein Nulent. “Dat is een groot probleem.” Amfexa 5 mg is dan het enige middel dat nog mag worden geleverd met dexamfetamine.

De apotheekbereiding dexamfetamine 5 mg mocht na de introductie van Amfexa 5 mg nog tijdelijk worden doorgeleverd, maar omdat het ministerie van VWS op 1 maart nog geen besluit had genomen over de vergoedingsstatus van Amfexa 5 mg, maakte de fabrikant Eurocept geen bezwaar als de bereiding tot 16 april zou worden verstrekt. Deze termijn werd na overleg met betrokken partijen verlengd tot 1 mei.

Apotheekbereiding dexamfetamine 5 mg werd steeds volledig vergoed vanuit het basispakket. Een patiënt die 15 tot 20 mg per dag nodig heet, betaalt binnenkort € 75 per maand. “Dit is voor de patiënt zeer te betreuren’, zegt Klein Nulent. “Als apothekers staan wij in zo’n geval machteloos. Maar we krijgen hierover aan de balie ongetwijfeld ontredderde patiënten.”

Voor Klein Nulent is deze casus niet nieuw. “Hier zijn meer voorbeelden van, zoals Tecfidera, een middel voor multipele sclerose. De patiënt is steeds de dupe, want er volgt in de regel een forse bijbetaling.”

Document acties

gearchiveerd onder: Vergoeding, Dexamfetamine
Back to top