Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ACM verbiedt aankoop Brocacef-apotheek

13-10-2016
Brocacef krijgt geen toestemming voor de verkoop van een apotheek aan een franchisenemer van de eigen Benu-apotheekketen. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) zijn franchiseapotheken en Brocacef te nauw verbonden met elkaar. Brocacef moet als gevolg van de overname van Mediq 38 eigendomsapotheken verkopen.
ACM verbiedt aankoop Brocacef-apotheek

Benu-franchisenemers en apotheken van Brocacef zijn volgens de marktwaakhond geen concurrenten van elkaar, vanwege onder meer de geneesmiddeleninkoop, de onderhandelingen met zorgverzekeraars en het door Brocacef voorgeschreven assortiment.

De voorgestelde koper – de naam is vertrouwelijk – is voornemens de apotheek onder te brengen in een aparte vennootschap en niet juridisch samen te voegen met de Benu-franchiseapotheek. Maar dat feit doet volgens de ACM niets af aan de hoge mate van verbondenheid, omdat uiteindelijk sprake is van één natuurlijk persoon, die een franchiserelatie onderhoudt met Brocacef.

Brocacef voert op dit moment een bodemprocedure tegen het groothandelsverbod dat de ACM heeft opgelegd. Volgens dit verbod moeten in totaal 51 franchise- en partnerapotheken twee jaar lang alle relaties verbreken met Brocacef. De ACM had deze voorwaarde enkele maanden geleden gesteld bij de goedkeuring van de overname van Mediq Apotheken Nederland door Brocacef.

Volgens Brocacef beperkt de mededingingsautoriteit met het groothandelsverbod de vrije keuze voor franchise- en partnerapotheken om in te kopen bij één van de groothandels, wat een negatieve invloed kan hebben op de onderhandelings- en concurrentiepositie van deze apotheken.

Document acties

Back to top