Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

4-fluoramfetamine is gevaarlijke partydrug

17-10-2016
Partydrug 4-fluoramfetamine veroorzaakte vorig jaar bijna de helft van de vergiftigingen door nieuwe psychoactieve stoffen (NPS), blijkt uit het jaaroverzicht van het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NIVC), onderdeel van het UMC Utrecht.
4-fluoramfetamine is gevaarlijke partydrug

In totaal ontving het NVIC vorig jaar 94 meldingen van incidenten met NPS, waarvan 44 over het gebruik van de stof 4-fluoramfetamine (4-FA), bijna een verdubbeling vergeleken met een jaar eerder.

Gebruikers van 4-FA waarderen het middel omdat de effecten tussen die van amfetaminen en XTC in liggen: oppeppend, maar met een gevoel van verbondenheid en openheid. Bij de aan het NVIC gemelde incidenten ging het deels om de bekende, nadelige effecten van amfetamine-achtige stoffen, zoals agitatie, verwardheid en hartkloppingen. Maar een aantal gebruikers kreeg zeer ernstige cardiovasculaire problemen, zoals acuut hartfalen of een hersenbloeding.

Het NVIC waarschuwt hulpverleners bij festivals of evenementen om bij klachten van pijn op de borst en hevige hoofdpijn bedacht te zijn op gebruik van 4-FA en door te verwijzen naar spoedeisende hulp.

Doordat hun chemische structuur verschilt van bekende ‘klassieke drugs’, vallen NPS (nog) buiten de Opiumwet – vandaar de bijnaam ‘legal high’.

Het NVIC meldt in haar jaarverslag 2015 in totaal 94 incidenten met NPS, een stijging ten opzicht van 2014 (77) en 2013 (36).

Document acties

Back to top