Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Schippers komt in najaar met plan dure medicijnen

PW Magazine 28/29, jaar 2015 - 30-06-2015
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wijst een fonds voor de financiering van dure geneesmiddelen af. Dit advies had KWF Kankerbestrijding, die in opdracht van de minister de betaalbaarheid van dure medicatie heeft onderzocht, vorige week gegeven als oplossing voor de oplopende kosten voor deze middelen.
Schippers komt in najaar met plan dure medicijnen

Schippers zei dat de prijzen van de dure middelen omlaag moeten, maar als hiervoor een fonds zou worden opgericht kon ze net zo goed “direct geld overmaken aan de farmaceutische bedrijven”. Volgens haar neemt een fonds de druk weg bij de industrie om te onderhandelen over lagere prijzen.

De minister gaat de adviezen bestuderen die vorige week werden gegeven door KWF, zorgverzekeraars, ziekenhuizen en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Ze komt komend najaar met een plan van aanpak, heeft ze de Tweede Kamer toegezegd.

De werkgroep van het KWF Kankerbestrijding adviseert Schippers ook de toegang tot dure geneesmiddelen te garanderen. Verder wil KWF dat de farmaceutische industrie de prijs van dure medicatie verlaagt en roept het KWF de overheid op tot “slim onderhandelen en inkopen”.

Eerder vorige week uitten ook zorgverzekeraars, ziekenhuizen en de NZa hun zorgen over de kosten van oncolytica. De verwachting is dat de uitgaven de komende jaren veel verder stijgen. “Naar onze mening dreigt de situatie onhoudbaar te worden”, schreven zorgverzekeraars en ziekenhuizen in een gezamenlijke brief aan Schippers.

De Nederlandse Zorgautoriteit waarschuwde voor de toegankelijkheid van dure medicatie. Die organisatie vindt dat de beoordeling of een middel kosteneffectief is, die vooraf plaatsvindt, beter kan: “Daarvoor is het belangrijk dat de prijzen van nieuwe geneesmiddelen eerder bekend worden.” Verder pleit de NZa voor betere monitoring van het effect van dure medicatie.

Document acties

Back to top