Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Patiënten met diabetes gebaat bij kou

13-07-2015
Patiënten met diabetes type 2 knappen sterk op in een koele leefomgeving. Als ze zes uur per dag verblijven in een ruimte met temperaturen van 14 à 15 graden Celsius, verbetert dat de gevoeligheid voor insuline met 43%, stellen onderzoekers van de Universiteit van Maastricht. Met de bevindingen hopen ze een diabetesmedicijn te kunnen ontwikkelen.
Patiënten met diabetes gebaat bij kou

In een publicatie van Nature Medicine schrijven de onderzoekers dat acht proefpersonen met diabetes type 2 tien dagen tot zes uur per dag in een koele ruimte verbleven. De patiënten, met een gemiddelde leeftijd van zestig jaar, bleven hun medicatie innemen: metformine en de helft gebruikte ook een sulfonylureumderivaat. De diabeteswaarden bleken na afloop sterk verbeterd.

De onderzoekers hadden een positief effect verwacht, maar niet in deze mate. Hoogleraar Patrick Schrauwen van de Universiteit van Maastricht, die de onderzoeksgroep leidde, noemt de bevindingen "onverwacht spectaculair".

De effecten waren zichtbaar in het hele lichaam, vooral de spieren. De studie meldt dat meer onderzoek nodig is om de effecten op lange termijn te bepalen. De onderzoekers stellen dat wellicht enkele dagen per week in een koelte verblijven vergelijkbare effecten kan hebben.

Document acties

Back to top