Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Uniek RVG-nummer voorkomt verwisseling volumes methotrexaat

21-07-2015
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft in samenwerking met de handelsvergunninghouders nieuwe unieke RVG-nummers toegekend aan methotrexaatspuiten. Elk volume krijgt zijn eigen RVG-nummer.
Uniek RVG-nummer voorkomt verwisseling volumes methotrexaat

Het gaat om voorgevulde methotrexaatspuiten waarvan de diverse volumina voorheen onder één RVG-nummer vielen. Aanleiding voor deze wijziging zijn meldingen van incidenten waarbij patiënten een verkeerde dosering methotrexaat kregen.

De Centrale Medicatie-incidenten Registratie (CMR) heeft in 2011 een alertmelding over verwisseling van verschillende sterktes/volumes van methotrexaatspuiten verspreid. Omdat de diverse volumina onder één RVG-nummer waren geregistreerd, bracht controle van dit nummer in de apotheek een verwisseling niet aan het licht. Dat verandert nu elk volume een uniek RVG-nummer krijgt. De kans op een verwisseling is dan minimaal.

Het zal nog even duren voordat de verpakkingen met nieuwe RVG-nummers in de handel zijn: de oude worden eerst uitverkocht. Klik hier voor een overzicht van de oude en de nieuwe RVG-nummers.

Document acties

Back to top