Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

IVM: gliclazide tijdens ramadan net zo veilig als DPP-4-remmer

11-06-2015
Patiënten met diabetes mellitus type 2 die willen vasten tijdens de ramadan kunnen gliclazide veilig gebruiken. Dat concludeert het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Er is onvoldoende bewijs dat de nieuwe diabetesmiddelen minder hypoglykemieën veroorzaken dan SU-derivaten, aldus het IVM. Onderzoek laat geen eenduidige resultaten zien en veel van deze nieuwe middelen zijn nog niet onderzocht.

Met de juiste voorlichting kan een SU-derivaat veilig worden gebruikt tijdens de vastenperiode, aldus het IVM. De Nederlandse Diabetes Federatie en het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam hebben voor vrijwel alle geneesmiddelen voor de behandeling van diabetes mellitus een schema gemaakt met doseeradviezen voor de ramadan. Anke Lambooij, apotheker bij het IVM, adviseert patiënten om altijd eerst contact op te nemen met de apotheker voordat ze op eigen initiatief iets veranderen aan hun medicatie.

De ramadan begint dit jaar op 18 juni en loopt 17 juli af. Zwangere of zogende vrouwen, kinderen, zieken en reizigers zijn vrijgesteld van het vasten. Ze mogen eten en geneesmiddelen innemen, maar veel zieke moslims zijn solidair met hun gezin en familie. Volgens Lambooij moeten vooral gebruikers van diabetesmiddelen, diuretica, antibiotica en anti-epileptica oppassen tijdens de ramadan.

Document acties

Back to top