Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Start Centrum voor Patiënt en Geneesmiddel

PW Magazine 7, jaar 2015 - 04-02-2015
Apotheker Bart van den Bemt heeft samen met andere zorgverleners en onderzoekers het Centrum voor Patiënt en Geneesmiddel (CPG) opgericht. Hiermee wil de onderzoeker aan de Sint Maartenskliniek in Nijmegen de assertiviteit van patiënten bevorderen.

Patiënten moeten meer kennis krijgen over hun ziekte, hun behandeling en hun medicatie. Op deze manier worden ze gelijkwaardiger aan zorgverleners, waardoor ze beter communiceren. Van den Bemt: “Dat vergroot het succes van de behandeling.”

Meer empowerment begint met meer kennis, vindt Van den Bemt, onder meer door e-learning. Het CPG gaat hiervoor dit jaar programma’s maken: “Daarmee willen we patiënten methoden aanreiken om op een betere manier – met meer kennis én vaardigheden – met hun zorgverleners een gesprek aan te gaan."

Het CPG wil ook zorgverleners adviseren, waardoor ook zij de communicatie met patiënten kunnen verbeteren. “Veel behandelaars doen het goed, maar vaak kunnen de gesprekken met patiënten nog beter”, merkt Van den Bemt. “Zorgverleners kunnen soms toch (onbedoeld) te paternalistisch zijn.” Het CPG heeft al overleg gehad met diverse zorgorganisaties.

Document acties

Back to top