Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Selectiefpolis VGZ beperkt aantal apotheken voor herhaalrecepten

04-02-2015
Zorgverzekeraar VGZ heeft voor haar zorgverzekering 'Goede Keuze Polis' per 1 januari van dit jaar contracten gesloten met Mediq, de Nationale Apotheek en de Nederlandse Farmaceutische Zorggroep (NFZ). Bij de NFZ zijn 700 zelfstandige apotheken aangesloten, waaronder vrijwel alle Service Apotheken. Als patiënten met deze polis hun eerste medicatie bij een zelfstandige apotheker halen, krijgen ze die van VGZ vergoed. Bij herhaalmedicatie kunnen ze terecht bij de speciaal gecontracteerde apotheken – elders krijgen ze slechts de helft van de kosten vergoed.

Volgens een woordvoerder van VGZ hebben 130.000 klanten een Goede Keuze Polis afgesloten. Belangrijke reden voor VGZ om alleen NFZ/Service Apotheek, Mediq en de Nationale Apotheek te contracteren is dat deze zorgverzekeraar afspraken met hen heeft kunnen maken over "kwaliteit en prijs", aldus de woordvoerder.

Veel polissen met een lage premie beperken de vergoeding of keuzevrijheid voor patiënten. Daarin gaat VGZ het verst. Ook het Zilveren Kruis, CZ en Menzis hebben selectieve polissen met een lage premie die slechts een deel van de rekening vergoeden als patiënten medicatie halen bij een niet-gecontracteerde apotheker.

De grote verzekeraars hebben echter met vrijwel alle zelfstandige en ketenapotheken in Nederland een contract voor herhaalrecepten. Bovendien vergoeden zij een groter deel van de nota als een patiënt toch medicatie heeft gehaald bij een apotheker die niet werd gecontracteerd. De goedkope zorgpolissen van Menzis, CZ en Zilveren Kruis vergoeden 65 à 80% van de nota voor geneesmiddelen.

De KNMP, Consumentenbond en patiëntenfederatie NPCF zullen samenwerken als later dit jaar zou blijken dat patiënten door dit soort polissen worden geconfronteerd met onverwacht hoge nota’s. Deze drie partijen overwegen dan om patiënten nader te informeren. De KNMP vindt dat de zorgverzekeraars verantwoordelijk blijven voor een goede communicatie met patiënten over de inhoud van hun zorgpolis en de hoogte van de vergoedingen.

Document acties

Reacties

04-02-2015 16:52
D.T. Hendriksz zegt:

Het wordt steeds gekker. Nu zijn het alle NFZ apotheken? Het PW/KNMP blijven de lezers verkeerd informeren over de vergoeding indien Goede Keuze Verzekerden gaan naar een niet gecontracteerde zorgverlener: zij krijgen 100% van de materiaalkosten terug en 50% van het marktconforme ex wmg tarief. Dat is wat anders dan 50% van de kosten. Wat is het marktconforme tarief? Het met NFZ/Mediq/Nationale Apotheek afgesproken tarief of het gemiddelde tarief dat geldt in Nederland?

Kunnen de AISsen van de apotheken al zien of zij te maken hebben met een Goede Keuze VGZ verzekerde?

Goede communicatie vanuit de KNMP is ook welkom.

Je zal maar apotheker zijn, lid van de KNMP en een Goede Keuze Polis hebben afgesloten. In hoeveel bossen kan een mens worden gestuurd?

16-02-2015 09:54
E. Bos zegt:

Dit is de informatie die VGZ de redactie heeft vertrekt.

Back to top