Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Sponsor niet van invloed op geneesmiddelonderzoek

26-08-2015
Financiering door farmaceutische bedrijven heeft geen negatieve invloed op de kwaliteit van geneesmiddelonderzoek. Dat blijkt uit onderzoek van biomedicus Marlies van Lent, die vandaag promoveert aan het Radboudumc.

Van Lent onderzocht de correspondentie van medisch-ethische toetsingscommissies (METC’s), gegevens uit trialregisters en artikelen over geneesmiddelenstudies met commentaren van externe reviewers. Alle studies rapporteerden vaker positieve dan negatieve resultaten, ongeacht of die werden gesponsord door een fabrikant of een onafhankelijke instantie.

METC’s en reviewers van artikelen hadden vaker commentaar op de methodologie en statistische onderbouwing van onafhankelijke studies dan van door de industrie gesponsorde studies. Afwijkingen tussen informatie in trialregisters en de uiteindelijke publicatie kwamen bij studies die werden gesponsord door de industrie minder vaak voor.

Volgens Van Lent kan er nog veel worden verbeterd aan de kwaliteit en transparantie van geneesmiddelstudies, ongeacht de sponsoring.

Document acties

Back to top