Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Rimpelvullers verboden bij cosmetische ingrepen

17-02-2015
Het gebruik van permanente rimpelvullers is sinds 1 januari 2015 alleen nog toegestaan als daarvoor een medische reden is. Andere toepassingen, bijvoorbeeld vanuit cosmetisch oogpunt, zijn verboden.

Deze nieuwe wettelijke regel is vastgelegd in artikel 16a van het Besluit medische hulpmiddelen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ziet toe op naleving hiervan. Deze regelgeving sluit aan op een afspraak van de plastische chirurgen om permanente fillers niet meer voor cosmetische doeleinden te gebruiken, maar alleen nog op medische indicatie, bijvoorbeeld bij verlies van onderhuids vetweefsel als bijwerking van hiv-medicatie.

"Als beroepsgroep vinden we dit een goede regel”, zegt dr. Peter Velthuis, dermatoloog in het Erasmus MC in Rotterdam en oprichter van Velthuis Kliniek, een privékliniek voor plastische chirurgie. “Permanente fillers geven risico op complicaties zoals infecties en granuloomvorming. Omdat het dood materiaal is, kunnen antibiotica hun werk niet doen op de plaats waar de filler is aangebracht, soms verspreid over het huidweefsel. Daarom moeten fillers - bij medische ingrepen - worden ingebracht onder strikt steriele omstandigheden."

Door de afspraak die de plastische chirurgen maakten, worden permanente fillers voor cosmetische redenen al sinds 2006 nauwelijks meer gebruikt in Nederland.

Document acties

Back to top