Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

'Ook jongens hebben baat bij HPV-vaccinatie'

13-05-2015
Onderzoekers van het VU Medisch Centrum in Amsterdam stellen dat ook jongens baat hebben bij vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Het HPV-vaccin zou namelijk ook werken tegen kanker in de keel, anus en penis.

Dit zeggen de onderzoekers van het VUmc vanochtend in het AD en De Telegraaf, op basis van een artikel dat ze binnenkort publiceren in British Medical Journal. Als 800 jongens vanaf twaalf jaar zouden worden gevaccineerd met het HPV-vaccin, voorkomt dat gemiddeld één ziektegeval.

Onlangs pleitte viroloog Ad Osterhaus al om jongens in te enten. De Gezondheidsraad heeft het onderwerp al langere tijd op de agenda staan, maar wacht op een besluit van minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Zij geeft elk jaar een prioritering van de onderwerpen die de raad gaat behandelen.

De Gezondheidsraad is al bezig met een aantal adviezen over vaccinaties. Zo komt de raad dit najaar met een advies over kinkhoestvaccinatie en werd onlangs begonnen met een studie naar het vaccinatiebeleid voor het rotavirus.

Document acties

Back to top