Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nobelprijs voor geneeskunde voor strijd tegen parasieten

05-10-2015
De Nobelprijs voor de Geneeskunde gaat dit jaar naar William C. Campbell (Ierland) en Satoshi Omura (Japan) voor een nieuw geneesmiddel tegen infecties die worden veroorzaakt door rondwormparasieten en naar Youyou Tu (China) die een nieuwe behandeling tegen malaria ontdekte.
Nobelprijs voor geneeskunde voor strijd tegen parasieten

Volgens het Nobelcomité hebben de drie wetenschappers met hun krachtige nieuwe middelen de levens veranderd van honderden miljoenen mensen die door deze ziekten zijn getroffen. De gevolgen van hun vindingen zijn volgens het comité niet in cijfers uit te drukken.

Malaria kost wereldwijd jaarlijks 450.000 mensen het leven terwijl miljarden mensen er ernstig ziek door worden. Rondwormparasieten treffen een derde van de wereldbevolking en veroorzaken ziekten als rivierblindheid en lymfatische draadwormziekte.

Na decennia weinig vooruitgang te hebben geboekt, slaagden de wetenschappers er uiteindelijk toch in om twee nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen: ivermectine tegen rivierblindheid en lymfatische draadwormziekte en artemisinine tegen malaria. De Chinese Tu ontdekte de stof in de plant Artemisia annua die de malariaparasiet in een vroeg stadium doodt.

Document acties

Back to top