Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuw antibioticum ontdekt

PW Magazine 4, jaar 2015 - 12-01-2015
Amerikaanse onderzoekers hebben een potentieel nieuw antibioticum ontdekt tijdens een screening van bactericide eigenschappen van bodemmicroben.
Nieuw antibioticum ontdekt

Het screenen van bodemmicroben op antibiotica is een oude methode: in de jaren veertig van de vorige eeuw leverde dit meer dan twintig antibiotica op. In die tijd onderzochten wetenschappers alle kweekbare bacteriën. Echter, 99% van de bodembacteriën vermenigvuldigt zich niet zonder meer in het laboratorium.

Om nu veel meer soorten microben te kweken, ontwikkelden de wetenschappers een microchip waarin ze in aparte ‘kamertjes’ bacteriën plaatsten die ze eerst uit modder hadden gehaald. Door deze chip in de grond terug te plaatsen konden de bacteriën de stoffen uit hun natuurlijke omgeving gebruiken en zo vermenigvuldigen. Op deze manier testten de onderzoekers ongeveer 10.000 bacteriën.

Eén daarvan maakte een molecuul – teixobactine – aan dat de opbouw van de celmembranen van veel andere bacteriën belemmert. Teixobactine doodde onder meer de beruchte meticilline-resistente Staphylococcus aureus (MRSA) en Mycobacterium tuberculosis. Het middel bleek bij muizen effectief, bij mensen moet het nog worden bestudeerd. Het lukte de onderzoekers in het laboratorium niet resistentie te verwekken tegen teixobactine.

Een beperking van deze stof is dat die niet werkt tegen gramnegatieve bacteriën, zoals Klebsiella pneumoniae, die ook in toenemende mate resistent worden.

De onderzoekers hebben hun resultaten gepubliceerd in Nature.

Document acties

Back to top