Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Neurologische klachten bij clioquinol

PW Magazine 27, jaar 2015 - 30-06-2015
Bijwerkingencentrum Lareb wijst zorgverleners erop dat neurologische klachten kunnen optreden bij het gebruik van clioquinol in de aanbevolen dosering.

Tussen februari 2001 en december 2014 ontving Lareb 33 meldingen van bijwerkingen bij clioquinolcapsules en -suspensies. Maag- en darmklachten en een groene verkleuring van tong, urine of ontlasting waren de meest voorkomende bijwerkingen. Neurologische klachten werden in 16 gevallen gemeld, bij 14 van deze meldingen werd de aanbevolen dosering gebruikt. Klachten varieerden van duizeligheid tot concentratiestoornissen of problemen met zien. De klachten verdwenen meestal na stoppen van de behandeling.

Clioquinol is in hogere doseringen en bij langdurig gebruik in verband gebracht met subacute myelo-optische neuropathie, een aandoening waarbij ruggenmerg en de oogzenuwen zijn aangedaan. Bewegingsproblemen kunnen ontstaan en in zeer zeldzame gevallen blindheid.

Clioquinol – niet meer geregistreerd in Nederland – wordt gebruikt voor de behandeling van amoebiasis en infecties met Dientamoeba fragilis. In de afgelopen vijf jaar is het gebruik van dit middel verdubbeld, tot bijna negenduizend gebruikers in Nederland.

Document acties

Back to top