Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Finasteride tijdens zwangerschap: aangeboren afwijking

PW Magazine 27, jaar 2015 - 30-06-2015
Bijwerkingencentrum Lareb ontving tien meldingen van bijwerkingen bij gebruik van finasteride (Proscar) en dutasteride (Avodart) door vrouwen.

Bijwerkingen waren bijvoorbeeld verlaagde glucosespiegel, stemmingswisselingen, spierspasmen en misselijkheid. Eén vrouw gebruikte finasteride tot een zwangerschapsduur van 18,5 week. Haar zoontje bleek een aangeboren afwijking te hebben: hypospadie (te korte plasbuis), vermoedelijk door de blootstelling aan het genoemde middel.

Het was al bekend dat 5-α-reductaseremmers afwijkingen aan de uitwendige geslachtsorganen van mannelijke foetussen kunnen veroorzaken. Daarom raadt de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie gebruik van deze medicatie bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd af. Ook de IGZ waarschuwde hier al tegen. Toch vindt dit gebruik op kleine schaal plaats, 447 keer in 2014 en 470 keer in 2013 (GIPdatabank).

5-α-reductaseremmers kunnen bij mannen ingezet worden om klachten van benigne prostaathyperplasie te bestrijden. Daarnaast is finasteride – onder de merknaam Propecia – op de markt als behandeling bij vroege stadia van kaalheid bij mannen (alopecia androgenetica).

Off-label worden 5-α-reductaseremmers soms aan vrouwen voorgeschreven om kaalheid of juist overmatige lichaamsbeharing (hirsutisme) te behandelen.

Document acties

Back to top