Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Lareb: andere verpakking Thyrax gaf 'ontregeling'

PW Magazine 30/31, jaar 2015 - 09-07-2015
Een andere verpakking van Thyrax (levothyroxine) die in december 2014 werd ingevoerd, heeft gezorgd voor ruim 1800 meldingen van bijwerkingen. Dat heeft Bijwerkingencentrum Lareb laten weten vandaag. Uit een enquête concludeert Lareb dat er na de verpakkingswijziging ontregeling is opgetreden bij patiënten.
Lareb: andere verpakking Thyrax gaf 'ontregeling'

De bijwerkingen waren vooral hartkloppingen, vermoeidheid en hoofdpijn. De meeste gemelde patronen van bijwerkingen passen bij een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) door een verhoogde spiegel van schildklierhormonen, maar ze kunnen ook een reactie zijn bij een vertraagde werking van de schildklier (hypothyreoïdie).

Door de klachten hebben veel van deze patiënten die de bijwerkingen hebben gemeld bij het Lareb hun huisarts (79%), specialist (55%), apotheker (58%) of fysiotherapeut (30%) bezocht. Bij ongeveer de helft van de patiënten is de dosering van Thyrax aangepast. De klachten hebben bij veel patiënten een negatieve invloed gehad op de kwaliteit van leven, zegt Lareb.

De verpakking van Thyrax werd gewijzigd van bruine glazen potjes naar een aluminium stripverpakking. Fabrikant Aspen heeft aangegeven dat de samenstelling van het product bij de aanpassing niet is veranderd. Mogelijk zijn de tabletten in de stripverpakking minder gevoelig voor omgevingsfactoren die kunnen leiden tot ontleding van de werkzame stof in de tablet, aldus de producent.

Document acties

Reacties

10-07-2015 12:19
M.O. Lie-Kwie zegt:

Dit is niet de eerste keer dat verandering van een verpakking zorgt voor 'bijwerkingen' en klachten. Blijft bijzonder dat het Lareb nodig is om ons te vertellen dat verpakkingswijzigingen zorgen voor ontregeling.
Komt dat nu ook in de bijsluiter?

Back to top