Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Extra maatregelen bij dimethylfumaraat

PW Magazine 50, jaar 2015 - 09-12-2015
Bij het gebruik van dimethylfumaraat (Tecfidera) zijn extra maatregelen nodig om het risico op progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML) te verminderen.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert voorschrijvers om voor en tijdens (om de drie maanden) de behandeling het volledige bloedbeeld te bepalen. Bij ernstige lymfopenie die langer dan zes maanden aanhoudt moet worden overwogen om te stoppen met dimethylfumaraat. Bij een vermoeden van PML moet de behandeling onmiddellijk worden gestopt.

Het CBG adviseert bovendien alert te zijn op de symptomen als behandeling bij patiënten met ernstige langdurige lymfopenie wordt voortgezet. Ook wordt geadviseerd patiënten te informeren over het risico op PML en de symptomen ervan.

Dimethylfumaraat wordt gebruikt bij de behandeling van multiple sclerose.

PML is een zeldzame herseninfectie die waarschijnlijk wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. PML kan zich echter alleen ontwikkelen als er een infectie is met het John Cunningham (JC)-virus. Sinds oktober 2014 zijn er wereldwijd drie meldingen gedaan van PML tijdens behandeling met dimethylfumaraat.

Document acties

Back to top