Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Helft longpatiënten ervaart ongemak door wisselen geneesmiddel

PW Magazine 39, jaar 2015 - 17-09-2015
Bijna 50% van de patiënten vindt het vervelend dat ze door het preferentiebeleid moeten wisselen van longmedicatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel en de Universiteit Utrecht.
Helft longpatiënten ervaart ongemak door wisselen geneesmiddel

Ongeveer één op de vijf patiënten is in 2014 gewisseld van longmedicatie – en soms van inhalator –, blijkt uit het onderzoek onder 518 patiënten. Het onderzoek is gesubsidieerd door het Longfonds.

30% van de patiënten met andere longmedicatie vindt het wisselen een probleem en 17% vindt het zelfs een groot probleem. Van de patiënten die zijn geswitcht ervaart 23% problemen met het gebruik van de longmedicatie, zoals het inhaleren. In de groep die niet is gewisseld is dat 13%.

Ook melden de wisselaars vaker bijwerkingen, gebruiken ze hun medicatie niet volgens voorschrift en hebben ze minder controle over de longziekte.

Apotheek

Verder blijkt dat twee derde van de patiënten met een nieuw geneesmiddel niet door een zorgverlener of zorgverzekeraars is geïnformeerd over de mogelijke gevolgen daarvan. Als patiënten informatie kregen, was dat meestal in de apotheek.

Volgens het Nivel is het belangrijk dat de apotheker de veranderingen bespreekt en de patiënt leert een andere inhalator te gebruiken.

Voor het onderzoek hebben 24 apotheken door heel Nederland de longpatiënten geworven. De patiënten vulden een online vragenlijst in.

Document acties

Back to top