Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Europees onderzoek: opzet geneesmiddelstudies moet anders

PW Magazine 47, jaar 2015 - 13-11-2015
Standaard meerdere observationele studies uitvoeren per geneesmiddel kan het gesteggel over werking en bijwerkingen in de toekomst voorkomen. Dat is de conclusie van een grote Europese studie die tot doel had de betrouwbaarheid en consistentie van geneesmiddelenonderzoek te verbeteren.
Europees onderzoek: opzet geneesmiddelstudies moet anders

Onder leiding van apotheker en hoogleraar farmaco-epidemiologische methoden Olaf Klungel – die dinsdag 17 november zijn oratie uitspreekt aan de Universiteit Utrecht –  hebben de Europese onderzoekers geëxperimenteerd met meerdere observationele studies per geneesmiddel. Iedere studie was anders qua opzet en werd uitgevoerd door een ander onderzoeksinstituut uit een ander land op basis van patiëntgegevens uit dat land.

Uitkomsten

De onderzoekers bekeken zes verschillende combinaties van geneesmiddelgroepen en bijwerkingen, zoals acute leverschade bij antibiotica, heupfractuur bij antidepressiva en suïcide bij anti-epileptica.

Bij drie paren van geneesmiddelgroep en bijwerking gaven de verschillende studies dezelfde uitkomsten. “Dan weet je dat die bruikbaar zijn voor de dagelijkse praktijk van arts en apotheker. Voor één combinatie komen de resultaten minder goed overeen. Daar moeten we dus nog verder onderzoek naar doen”, aldus Klungel.

Biomoleculair

De ontwikkeling van een nieuwe generatie geneesmiddelen, zoals biomoleculaire geneesmiddelen en personalized medicine, vraagt volgens Klungel nieuwe uitdagingen voor het observationeel geneesmiddelenonderzoek. “Bij deze nieuwe therapieën zijn de aantallen patiënten bijvoorbeeld veel kleiner. Ook zijn ze als groep niet zomaar te vergelijken met gebruikers van de huidige geneesmiddelen.”

Het Europese samenwerkingsverband blijft bestaan om op verzoek van de European Medicines Agency nieuw onderzoek uit te voeren.

Document acties

Back to top