Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Grote prijsverschillen in kankergeneesmiddelen

PW Magazine 50, jaar 2015 - 04-12-2015
Nederland betaalt vaak veel meer voor dure kankermedicijnen dan andere Europese landen. Dit heeft onder meer met kortingen te maken die per land sterk verschillen en uiteenlopen van enkele procenten tot meer dan 50%. Dit blijkt uit onderzoek in vijftien landen.
Grote prijsverschillen in kankergeneesmiddelen

Het is belangrijk dat er meer transparantie komt over het prijsbeleid van de farmaceutische industrie, vindt Wim van Harten van het Antoni van Leeuwenhoek, die het onderzoek leidde.

Voor het onderzoek, waarover een artikel is gepubliceerd in het tijdschrift Lancet Oncology, hebben 21 Europese kankercentra en ziekenhuizen voor het eerst hun actuele prijsinformatie verstrekt. Niet alleen de officiële lijstprijzen, maar ook de prijzen die daadwerkelijk zijn betaald na aftrek van soms flinke kortingen.

Transparantie

Omdat kosteneffectiviteitsanalyses vaak gebaseerd zijn op officiële lijstprijzen, terwijl de prijzen in de praktijk veel lager zijn, kan het zijn dat patiënten veelbelovende geneesmiddelen ten onrechte worden onthouden, concludeert Van Harten.

Naast meer transparantie door de farmaceutische industrie pleit hij voor meer samenwerking tussen overheden om betere prijzen voor dure kankergeneesmiddelen te kunnen bedingen. “Het blijkt dat er ruimte voor onderhandeling is”, aldus Van Harten.

Ook al leidt dit tot prijsdalingen, het zorgbudget moet hoe dan ook omhoog, vindt de onderzoeker. “In de nabije toekomst dienen zich veel nieuwe, voor patiënten veelbelovende, middelen aan waardoor meer geld voor deze medicijnen nodig is.”

Document acties

Back to top