Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Erasmus MC start proef met chemokuur thuis

PW Magazine 37, jaar 2015 - 02-09-2015
Patiënten met multipel myeloom (ziekte van Kahler) kunnen hun chemokuur ook thuis krijgen. Het Erasmus MC Kanker Instituut is een proef gestart met twintig patiënten.
Erasmus MC start proef met chemokuur thuis

Tot nu toe moet een patiënt met Kahler zo’n vijftig keer per jaar naar het Erasmus MC reizen voor een chemokuur, soms vanuit Zeeland of Noord-Brabant.

Bij deze proef komt een specialistisch verpleegkundige van zorgorganisatie Laurens of Mediq Tefa langs bij de patiënt op de dag vóórdat de chemokuur thuis wordt toegediend. De verpleegkundige controleert de conditie van de patiënt en kijkt naar mogelijke bijwerkingen.

Ook neemt de verpleegkundige bloed af, waarna de bloedbuis naar het Erasmus MC wordt gebracht voor een controle. Na een telefonisch consult met de patiënt kan de arts de toediening goedkeuren. Aan het einde van de dag brengt Mediq Tefa de medicatie naar de patiënt en de volgende dag kan de verpleegkundige die toedienen.

Bij patiënten die de chemokuur thuis willen krijgen, worden de eerste kuren met bortezomib wel in het ziekenhuis toegediend. Daarna bepaalt de arts of het mogelijk is thuis verder te gaan met de kuur. De patiënt moet bijvoorbeeld geen ernstige bijwerkingen hebben gehad tijdens de eerste toedieningen.

Het Erasmus MC Kanker Instituut meet gedurende de proef de tevredenheid van de twintig deelnemende patiënten. Oordelen zij positief, dan is het streven de toediening thuis ook beschikbaar te maken voor patiënten met andere vormen van kanker.

Document acties

Back to top