Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Erasmus MC maakt middel tegen asbestkanker

09-06-2015
Het Erasmus MC in Rotterdam is begonnen met de productie van een experimenteel middel tegen asbestkanker (mesothelioom). Dit jaar krijgen negen patiënten het middel. Dat heeft Erasmus MC vandaag bekendgemaakt.
Erasmus MC maakt middel tegen asbestkanker

Het nieuwe geneesmiddel bestaat uit bewerkte dendritische cellen die lichaamseigen T-cellen activeren om de asbestkanker te lijf te gaan. Een groot voordeel van deze methode is dat het amper bijwerkingen heeft, aldus Erasmus MC. Dit in tegenstelling tot een chemokuur. Op dit moment is er nog geen middel tegen asbestkanker.

De start van de productie van het middel is mogelijk dankzij een Good Manufacturing Practices-vergunning die het ziekenhuis kreeg van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). “Dat is een prestatie, want de eisen zijn erg zwaar”, zegt immunoloog Eric Braakman: Erasmus MC werd door de IGZ langs de meetlat van de farmaceutische industrie gelegd. Voor de procedure hebben de afdelingen Hematologie, Apotheek en Longziekten nauw samengewerkt.

Ongeveer zeshonderd Nederlanders krijgen jaarlijks de diagnose mesothelioom. De meeste mensen sterven binnen enkele maanden. Een patiënt die het middel vier jaar geleden kreeg toegediend, leeft nog steeds. Met de negen patiënten zit de studie voor dit jaar vol. Of er volgend jaar een grotere vervolgstudie komt, hangt af van de financiering.

Document acties

Back to top