Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Druppel bloed spoort kanker op

29-10-2015
Het Cancer Center Amsterdam (CCA) van het VUmc heeft een techniek ontwikkeld die in een vroeg stadium kanker kan opsporen in een druppel bloed. Onderzoeker Tom Würdinger van het CCA denkt binnen vijf jaar de test beschikbaar te hebben voor de eerste patiënten.

Zijn onderzoeksgroep ontdekte dat bloedplaatjes van kankerpatiënten RNA van de tumor bevatten. Recent onderzoek laat zien dat bloedplaatjes een belangrijke rol spelen bij de groei van tumoren en uitzaaiing van kanker. Bloedplaatjes van kankerpatiënten bevatten unieke RNA-patronen, die met een zekerheid van 96% gezonde mensen van kankerpatiënten onderscheiden.

De huidige opsporingsmethoden, zoals scans en klassieke weefselbiopten, kosten veel tijd, zijn moeilijk uitvoerbaar, duur en belastend voor patiënten. Bovendien zijn met de CT-scans alleen grotere tumoren op te sporen. Volgens het CCA is de nieuwe methode een enorme vooruitgang voor de (vroeg)diagnostiek van kanker.

De nieuwe methode is getest op de meest voorkomende tumortypes en is dus breed toepasbaar. Het CCA werkt in dit onderzoek samen met onder meer het Massachusetts General Hospital, de Harvard Medical School, het AMC, Radboudumc en Umea Universiteit in Zweden. De onderzoekers publiceren hun bevindingen vandaag in het blad Cancer Cell.

Document acties

Reacties

29-10-2015 17:25
J.C. Kortekaas zegt:

Revolutionaire methode die andere traditionele bevolkingsonderzoeken zoals bij borstkanker, baarmoederhalskanker, darmkanker en prostaankanker de loef zal afsteken.

Back to top