Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

CZ blijft bereidingen vergoeden

11-03-2015
CZ gaat toch door met het vergoeden van de honderd apotheekbereidingen waarvoor andere zorgverzekeraars de vergoeding per 1 maart 2015 hebben stopgezet. CZ wil met de KNMP in overleg over de vergoedingen.

CZ zegt het te betreuren dat onder patiënten en apothekers onrust is ontstaan door de maatregel van zorgverzekeraars om per 1 maart 2015 de bereidingen uit te sluiten voor vergoeding. Om verdere onduidelijkheid te voorkomen gaat CZ in elk geval tot 1 juni 2015 door met het betalen van de bereidingen als voor 1 maart 2015. Voor die tijd zegt CZ met de KNMP in gesprek te gaan.

Volgens CZ zijn patiënten te laat geïnformeerd over deze maatregel omdat zorgverzekeraars individueel moeten bepalen of een apotheekbereiding in aanmerking komt voor vergoeding. “Een inefficiënte werkwijze”, aldus een woordvoerder van CZ. “Wij zouden liever zien dat Zorginstituut Nederland besluit welke apotheekbereidingen bewezen effectief zijn.”

Menzis ziet desgevraagd “geen enkele reden” het besluit te herroepen om de honderd bereidingen niet langer te vergoeden. “Maar we zijn altijd bereid tot overleg met de KNMP en patiëntorganisaties als een product ten onrechte niet meer in aanmerking komt voor vergoeding”, aldus een woordvoerder.

Ook Achmea zegt in gesprek te willen gaan met de KNMP over de rationaliteit van de apotheekbereidingen, maar deze zorgverzekeraar blijft ook bij haar besluit niet langer te vergoeden. Achmea benadrukt verder dat patiënten altijd een machtiging kunnen aanvragen als de vergoeding voor hun geneesmiddel stopt.

VGZ wil niet reageren op de kwestie.

Document acties

Back to top