Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Combinatietherapie: krachtig effect op tumor

02-02-2015
Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en Maastro Clinic hebben ontdekt dat een combinatie van bestraling en immuuntherapie bij muizen 75% van de tumorcellen laat verdwijnen. Binnenkort wordt deze veelbelovende therapie getest bij mensen.

Dat blijkt uit een publicatie in Clinical Cancer waarin de onderzoekers, Zegers et al., hun bevindingen uiteenzetten. In samenwerking met de Zwitserse firma Philogen ontwikkelden ze een methode die het immuunsysteem stimuleert om tumorcellen aan te vallen en op te ruimen.

Als eerste wordt de primaire tumor bestraald. De tumor raakt beschadigd waardoor signaalstoffen vrijkomen die het eigen immuunsysteem herkennen. Vervolgens treedt een immuunreactie op, die echter niet krachtig genoeg is om tumorcellen en eventuele metastasen op te ruimen.

Daarom ontwikkelden de wetenschappers een therapie die het immuunsysteem een handje helpt. Ze maakten daarbij gebruik van het gegeven dat de meeste tumoren één specifiek herkenningspunt gemeen hebben: het zogeheten extra domein-B  van het eiwit fibronectine. De therapie bestaat uit een immunocytokine – IL-2 – dat zich hieraan bindt en zo de tumorcellen als het ware markeert. Het immuunsysteem valt vervolgens gericht de kankercellen aan. Bij muizen liet de combinatietherapie 75% van de tumorcellen verdwijnen.

Volgens de wetenschappers is hun onderzoek het eerste dat de effectiviteit van deze combinatietherapie aantoont. Daarnaast ontdekten ze dat de behandeling ook tumoren aanpakt die buiten het bestralingsgebied vallen. In de volgende fase van hun onderzoek gaan de Maastrichtse wetenschappers de nieuwe therapie testen bij patiënten die solide tumoren hebben met beperkte uitzaaiingen (oligometastasen).

Document acties

Back to top