Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

CBG: bot oorschelp kan afsterven door bisfosfonaten

PW Magazine 49, jaar 2015 - 26-11-2015
Bij langdurige behandeling met bisfosfonaten kan door osteonecrose het botweefsel van de oorschelp tot aan het trommelvlies afsterven. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
CBG: bot oorschelp kan afsterven door bisfosfonaten

De combinatie van bisfosfonaten met andere geneesmiddelen, zoals steroïden en chemotherapie, vergroot het risico op osteonecrose van de uitwendige gehoorgang. Dat geldt ook voor een lokale infectie of trauma van het oor.

Het CBG adviseert zorgverleners en patiënten alert te zijn op osteonecrose als patiënten bisfosfonaten toegediend krijgen en als ze oorklachten krijgen, zoals chronische oorinfecties. Symptomen van osteonecrose van de uitwendige gehoorgang zijn: oorpijn, uitscheiding uit het oor of een oorinfectie.

Bijsluiter

Volgens het CBG is het aantal meldingen van osteonecrose van de uitwendige gehoorgang in verband met bisfosfonaten laag in vergelijking met meldingen van bisfosfonaat gerelateerde osteonecrose van de kaak, een bekende bijwerking van bisfosfonaten.

Osteonecrose van de uitwendige gehoorgang wordt als nieuwe bijwerking toegevoegd aan de samenvatting van de productkenmerken en de bijsluiter van alle bisfosfonaten.

Document acties

Back to top