Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Bestraling als opstapje voor immuuntherapie

PW Magazine 7, jaar 2015 - 12-02-2015
Een combinatie van bestraling en een nieuwe vorm van immuuntherapie laat bij muizen 75% van de tumorcellen verdwijnen. Deze veelbelovende therapie wordt binnenkort getest in een klinische studie.

Dat schrijven Zegers et al. van het Maastricht UMC+ en Maastro Clinic in Clinical Cancer Research. Zij ontwikkelden een methode die het immuunsysteem stimuleert om tumorcellen aan te vallen en op te ruimen.

Een primaire tumor die wordt bestraald, raakt beschadigd. Hierdoor komen signaalstoffen vrij die het eigen immuunsysteem herkennen. Deze immuunreactie is echter niet krachtig genoeg om tumorcellen en eventuele uitzaaiingen op te ruimen. Daarom ontwikkelden de onderzoekers een therapie die het immuunsysteem een handje helpt. Ze maakten daarbij gebruik van het gegeven dat de meeste tumoren één specifiek herkenningspunt gemeen hebben: het extra domein-B van het eiwit fibronectine. Het immunocytokine IL-2 bindt zich hieraan en markeert zo de tumorcellen. Het immuunsysteem valt vervolgens de tumorcellen aan.

Document acties

Back to top