Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Andexanet antidotum bij apixaban en rivaroxaban

PW Magazine 47, jaar 2015 - 19-11-2015
Het nieuwe experimentele middel andexanet gaat de effecten tegen van de factor Xa-remmers apixaban en rivaroxaban zonder dat het toxische effecten geeft.

Dat schrijven D. Siegal et al. in JAMA. Bloedingen zijn een complicatie van het gebruik van apixaban en rivaroxaban, maar tot op heden zijn er geen middelen om deze effecten tegen te gaan. Andexanet is hiervoor ontwikkeld.

In het onderzoek kregen gezonde vrijwilligers tussen 50 en 75 jaar tweemaal daags 5 mg apixaban of eenmaal daags 20 mg rivaroxaban. Daarna kregen ze andexanet of een placebo. Vervolgens werd er gekeken naar de verandering in anti-factor Xa-activiteit, een maat voor de factor Xa-remming door de anticoagulantia.

Bij patiënten die apixaban en andexanet kregen was de anti-factor Xa-activiteit met 94% verlaagd. In de placebogroep was dit 21% (P<0,001). Bij de rivaroxabangroep die andexanet kreeg was de anti-factor Xa-activiteit verlaagd met 92% vergeleken met 18% bij de placebogroep (P<0,001). Er werden geen serieuze bijwerkingen of trombotische events gezien.

Document acties

Reacties

24-11-2015 13:22
gast zegt:

Ik neem aan dat hier de recente studie in de New England Medical Journal wordt bedoeld (http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1510991)? Een studie in JAMA kan ik niet vinden (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=andexanet+siegal). Misschien is het raadzaam om bij literatuurbesprekingen de volledige bron te vermelden, deze mis ik vaker bij dit soort artikelen op pw.nl. Dit maakt het zoeken van het originele artikel lastig.

Koos Dijkstra

Back to top