Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alarmerende toename van agressie aan de balie

PW Magazine 30/31, jaar 2015 - 24-07-2015
Bijna de helft van de assistenten heeft door de aparte vermelding van de gesprekskosten bij een nieuw geneesmiddel wekelijks of dagelijks te maken met agressie. Vóór 1 januari 2014 was dat nog geen 10%. De KNMP gaat in gesprek met partijen over het terugdraaien van de maatregel.
Alarmerende toename van agressie aan de balie

De explosieve toename van agressie blijkt uit een peiling onder 741 apothekersassistenten, uitgevoerd door het SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy in opdracht van de KNMP.

“Mensen komen binnen met vingers in hun oren en zeggen: ‘Ik wil geen gesprek en wil er ook niet voor betalen’”, aldus een van de assistenten. Een ander vertelt dat aan een collega van haar “een bijna rake klap is uitgedeeld, waarna de politie is ingeschakeld.”

Sinds het apart op de nota vermelden van 6 euro voor het begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel heeft 12% van de assistenten zelf dagelijks te maken met agressie. Voor de invoering op 1 januari 2014 van de splitsing in de nota was dat 0%, zo blijkt uit de peiling. KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent maakt zich ernstig zorgen en vindt dat de splitsing snel moet worden teruggedraaid. “Of het gesprek moet buiten het eigen risico vallen”, aldus Klein Nulent.

Minister Schippers van VWS vindt het “heel erg” dat apotheken met zo veel agressie te maken krijgen, aldus een woordvoerder. “Ze gaat in gesprek met de branche, maar zal pas later inhoudelijk reageren op het onderzoek.”

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wacht de reactie van VWS af, maar geeft aan het niet in het belang van de patiënt te vinden om de maatregel terug te draaien. “De patiënt moet weten waar hij voor betaalt. Het is de taak van de apotheek dat duidelijk te maken”, aldus een woordvoerder.

De KNMP laat weten snel om de tafel te gaan met de zorgautoriteit, Zorgverzekeraars Nederland, de Consumentenbond en VWS.

GroenLinks en ChristenUnie hebben Schippers inmiddels Kamervragen gesteld over de kwestie.

Document acties

Back to top