Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ademtest voorspelt welke kinderen astma krijgen

20-01-2015
Onderzoekers van het Maastricht UMC+ hebben bewezen dat een nieuwe ademtest kan voorspellen welke jonge kinderen met luchtwegklachten astma zullen ontwikkelen. Onnodig gebruik van astmamedicatie kan zo worden voorkomen.

Dat blijkt uit een publicatie in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. Wel 40% van alle kinderen tot 6 jaar krijgt ooit te maken met astmatische klachten, zoals benauwdheid, hoesten en een piepende ademhaling. Maar bij twee derde van hen zijn die klachten van voorbijgaande aard, en is de oorzaak een virale infectie. Omdat deze klachten moeilijk te onderscheiden zijn van ‘echt’ astma, ontwikkelden de Maastrichtse wetenschappers daarvoor een test.

Ze volgden 202 kinderen van 2 tot 4 jaar oud tot 6-jarige leeftijd. Op dat moment bepaalden ze de diagnose. 76 kinderen bleken astma te hebben. In ongeveer 90% van de gevallen konden de wetenschappers voorspellen welke kinderen deze aandoening wel zouden ontwikkelen en welke niet. Dat kon omdat de samenstelling van de uitademingslucht en de ontstekingsactiviteit bij astma anders is dan bij niet-astmatische klachten.

Met de test kan voorkomen worden dat kinderen met virale infecties onterecht astmamedicatie voorgeschreven krijgen. Bovendien is de test eenvoudig uit te voeren. De wetenschappers zien mogelijkheden voor toepassing in de huisartsenpraktijk.

Document acties

Back to top