Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Transparantieregister nog onvolledig’

08-05-2015
Het Transparantieregister Zorg, dat de financiële relaties tussen behandelaars en de farmaceutische industrie weergeeft, is niet volledig. Het raadplegen van de website is bovendien problematisch voor patiënten. Dat concludeert het radioprogramma Argos. Farmaceuten betaalden vorig jaar € 38 miljoen aan zorgverleners.
‘Transparantieregister nog onvolledig’

Volgens het VPRO-programma is het voor patiënten een hele opgave om hun behandelaar – arts, apotheker of verpleegkundige – te vinden op de website transparantieregister.nl. Ook zijn de bedragen die de zorgverleners ontvangen vaak niet gespecificeerd. De meldingsplicht geldt voor bedragen vanaf € 500.

Artsen ontvangen volgens Argos bovendien veel betalingen via een bv, waar de namen van de personen niet staan vermeld. Verder staan in het register niet alle sponsorbedragen die de farmaceuten betalen aan academische ziekenhuizen.

De Stichting Code Geneesmiddelreclame (CGR), verantwoordelijk voor de zelfregulering van relaties tussen behandelaars en farmaceutische bedrijven, bevestigt in een reactie “dat het register niet alle relaties bevat”.

Bij de opzet van het in 2013 gelanceerde register is ervoor gekozen wetenschappelijk onderzoek niet te vermelden, aldus de CGR. De overheid reguleert deze onderzoeken en maakt ze transparant in het register van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek.

Spreekbeurten

De CGR zegt inmiddels te hebben doorgevoerd dat farmaceutische bedrijven altijd de naam van een medicus vermelden en niet meer alleen de bv. Ook heeft de stichting contact gehad met koepels van zorgverleners over het mogelijk ontbreken in het register van financiële relaties die behandelaars hebben met hoofdkantoren in het buitenland.

Uit een rapportage van de Stichting Transparantieregister Zorg blijkt dat farmaceutische bedrijven in 2014 in totaal € 38 miljoen betaalden aan zorgaanbieders en zorginstellingen. Het betreft bijna 7800 relaties waarbij artsen, apothekers, ziekenhuizen en andere zorginstellingen diensten verrichten in opdracht van farmaceuten of waarbij nascholingen van artsen of zorgprojecten werden gesponsord. Voorbeelden zijn: advisering, deelname aan adviesraden, spreekbeurten of het schrijven van een wetenschappelijk artikel.

Unieke bezoekers

De gemiddelde waarde van de samenwerking tussen artsen en farmaceuten bedroeg vorig jaar € 2600, met instellingen € 28.000. Ruim 11.000 unieke bezoekers raadpleegden het Transparantieregister Zorg.

Het Transparantieregister is een initiatief van dertien beroeps- en koepelorganisaties – waaronder KNMG, KNMP en Nefarma – die samenwerken binnen de CGR. De stichting is belast met de opzet en uitvoering van zelfregulering op het gebied van geneesmiddelenreclame. Hierbij staat de Gedragscode geneesmiddelenreclame centraal.

De dertien beroeps- en koepelorganisaties hebben allemaal de transparantieregels onderschreven.

Document acties

Back to top