Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ribavirinespiegel voorspelt respons hepatitis C-behandeling

PW Magazine 51/52, jaar 2013 - 20-12-2013
Hoge ribavirinespiegels leiden tot een betere respons van de behandeling van hepatitis C. Dit concludeert arts-onderzoeker Lotte van Vlerken, die hierop promoveerde aan de Universiteit Utrecht.

Wat was de aanleiding?

“De behandeling van hepatitis C met peginterferon en ribavirine leidt maar bij 50-80% van de patiënten tot eliminatie van het virus, met vaak forse bijwerkingen waaronder anemie. De respons van de behandeling hangt onder andere af van genotype, leeftijd en geslacht, maar deze variabelen zijn niet te beïnvloeden. Therapietrouw en ribavirinespiegels wel.”

Wat hebt u onderzocht en gevonden?

“De relatie tussen therapietrouw en de respons op de behandeling in een prospectieve gerandomiseerde studie onder 55 patiënten met hepatitis C. Er bleek geen significant verschil in therapietrouw tussen de controlegroep (26) en de groep die speciale medicijndoosjes met SMS-herinneringen (29) gebruikte. Maar de therapietrouw was hoog: ruim 70% van alle patiënten had een therapietrouw van 100%. Daarnaast onderzocht ik de relatie tussen de ribavirinespiegels en de respons, omdat de farmacokinetiek van ribavirine interindividueel varieert. Uit mijn onderzoek bleek dat hoge adequate spiegels leiden tot een betere respons. Maar wel met een toegenomen risico op anemie. Ook bleek dat de ribavirinespiegel tijdens de eerste vier weken van de behandeling gebruikt kan worden om de steady-state-concentratie na acht weken te voorspellen.”

Wat betekenen de resultaten?

“De therapietrouw bij patiënten met hepatitis C is hoog en verbetert niet door medicijndoosjes met SMS-herinneringen. Verder is de hoogte van de steady-state-ribavirinespiegel, die vroeg te voorspellen is, van belang voor het slagen van de behandeling. De dosis kan dan eventueel tijdig worden aangepast. Aanvullend onderzoek is nodig naar de invloed van therapietrouw en ribavirinespiegels op de respons van de behandeling met nieuwe anti-HCV-middelen op komst.”

Document acties

Back to top