Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW49

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Armamentarium

Ik kende het woord niet. Collega’s ook niet. Maar een mooi woord is het wel: armamentarium - uitrusting, arsenaal.

09-12-2022 | door door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Ons vak

Onlangs was ik op de jaarlijkse Ziekenhuisfarmaciedagen. Ik had mij ingeschreven voor dag 2, met het thema Duurzaamheid. Ik vond het een geslaagde dag; veel bekenden gesproken, inspirerende presentaties gehoord, kortom: een aanrader!

09-12-2022 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

‘Resultaten nieuw alzheimermedicijn niet indrukwekkend’

Niet indrukwekkend, en zeker niet het begin van het einde van de ziekte van Alzheimer, zoals sommige onderzoekers suggereren. Dat is het oordeel van neuroloog Edo Richard van het Radboudumc over de deze week gepresenteerde onderzoeksresultaten van het nieuwe alzheimermedicijn lecanemab.

01-12-2022 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Voorkeur desmopressine bij bedplassen

Desmopressine heeft bij bedplassen de voorkeur boven andere medicamenteuze opties, geeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) aan in de vernieuwde standaard. Het middel is tijdelijk te gebruiken als een effect op korte termijn gewenst is.

06-12-2022 | door PW

Vier grootste zorgsectoren boekten 12% hoger resultaat

Het resultaat voor belastingen van de vier grootste zorgsectoren is in 2021 met 12% toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, een toename van € 152 miljoen. In de geestelijke gezondheidszorg steeg het resultaat naar verhouding het meest. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

01-12-2022 | door PW

Datalek in Almeerse apotheek door fout met e-mail

Apotheek Opmaat in Almere heeft per abuis een uitnodiging voor een voorlichtingsavond over migraine gemaild in de CC, waardoor patiënten elkaars e-mailadressen konden zien. De apotheek heeft de datalek direct gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

30-11-2022 | door PW

Herexamen 2022 PW49

Welke geschreven instructie is het best te begrijpen voor een gemiddelde patiënt?

07-12-2022 | door Scott Wishaw, apotheker Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC)/KNMP

Interleukineremmer dupilumab nu ook toepasbaar bij andere huidaandoening

Dupilumab (Dupixent) kreeg een positief advies van de geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van het indicatiegebied. Het middel is al op de markt voor de behandeling van matig tot ernstig constitutioneel eczeem en kan als adjuvans worden ingezet bij ernstig eosinofiel astma met type 2 inflammatie en bij chronische rinosinusitis met neuspoliepen (CRSwNP).

09-12-2022 | door PW

Machtigingen voor deling regionale SFK-data nu digitaal te organiseren

De inrichting van de zorg spitst zich in toenemende mate toe op de behoeften en mogelijkheden binnen een regio. Het belang van de regio als bestuurlijke en organisatorische eenheid neemt daardoor toe. De SFK wil regio’s graag steunen met inzichten in regionale ontwikkelingen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

09-12-2022 | door SFK

Kortere inwerktijd, snel inzetbaar op meerdere taken en minder fouten

Als een van de eerste ziekenhuisapotheken in Nederland maakt die van Tergooi MC gebruik van training within industry om apothekersassistenten in te werken. Het zorgt voor een uniforme werkwijze, waardoor nieuwkomers sneller inzetbaar zijn en minder fouten worden gemaakt.

09-12-2022 | door Frans van den Houdt

Addertje onder ’t gras bij geneesmiddelsubstitutie

Leveringsproblemen van geneesmiddelen noodzaken tot substitutie. Maar ook al regelt de apotheker het nog zo goed, soms ziet hij toch iets over het hoofd, zoals blijkt uit onderstaande melding.

09-12-2022 | door Praktijkprikkel

Bijwerkingen vaak reden van stoppen RA-medicatie

Bijwerkingen zijn voor patiënten met reumatoïde artritis (RA) een belangrijke reden om te stoppen met hun eerste medicamenteuze behandeling. Dat komt naar voren uit onderzoek hiernaar van het Bijwerkingencentrum Lareb en het DREAM-RA-register. Het aantal patiënten dat bijwerkingen ervaart verschilt per geneesmiddel en combinatie van geneesmiddelen.

09-12-2022 | door Kimberly Velthuis, Peter ten Klooster, Harald Vonkeman en Naomi Jessurun

Nieuwe niet-hormonale therapie bij opvliegers

Het oraal in te nemen kleine molecuul Q-122 is een effectieve niet-hormonale behandeling van vasomotore klachten bij vrouwen die adjuvante endocriene therapie gebruiken na borstkanker.

09-12-2022 | door Linda de Graaf

Topicaal ruxolitinib verbetert repigmentatie bij vitiligo

Ruxolitinib-crème resulteert in een grotere repigmentatie van vitiligo-laesies dan placebocrème na 24 weken. De behandeling gaat wel gepaard met acne en jeuk op de plek van aanbrengen.

09-12-2022 | door Linda de Graaf

Zorgverzekeraar moet bereiding Regenboog Apotheek vergoeden

Op verzoek van Verslavingskunde Nederland bereidde de Regenboog Apotheek disulfiram, om het tekort daaraan op te vangen. Vervolgens verleende de inspectie toestemming disulfiram te importeren, waarop De Friesland de declaraties afkeurde en besloot de Regenboog Apotheek geen contract meer aan te bieden. Ten onrechte, zo oordeelde de rechter.

09-12-2022 | door Catelijne Bach en Jolijn Geven

Praat met oudere over minderen van medicatie

Veel zorgverleners vinden het minderen of stoppen van preventieve medicatie lastig, terwijl veel ouderen met polyfarmacie bereid zijn dit te overwegen. Het is belangrijk met patiënten te praten over hun wensen en behandeldoelen en samen te beslissen over het tijdig verminderen van medicatielast. Training kan hierbij helpen.

09-12-2022 | door Petra Denig, Katja Taxis, Mette Heringa, Liset van Dijk en Peter Stuijt

Inspireren, coachen, opleiden

Doodeng, voor jezelf beginnen, vond Marjolijn Duisenberg. Toch deed ze het, na twintig jaar haar vaste baan als ziekenhuisapotheker opzeggen. “Als je gelooft in wat je kunt, lukt veel.”

09-12-2022 | door Frans van den Houdt
Back to top