Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW8

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Delicate worsteling

Onacceptabel, noemt Tweede Kamerlid Henk van Gerven het feit dat de kostprijs van remdesivir minder dan € 10 bedraagt, terwijl een behandeling van COVID-19-patiënten met het middel zo’n € 2000 kost. Is de minister het daarmee eens, vraagt hij aan Tamara van Ark, die vervolgens met een heel terughoudend maar veelzeggend antwoord komt: “De prijsstelling roept vraagtekens op.”

26-02-2021 | door Frans van den Houdt

Boos

Gisteren was de uitvaart van een goede vriend. Hij laat een vrouw, drie kinderen en drie kleinkinderen na. Hij was 60 jaar en is gestorven aan COVID. Al vijf weken lag hij op de ic, en de situatie werd steeds uitzichtlozer. Maar hoe kon ik dat zeggen? Hoe vertelde ik het aan zijn familie, wat ik vanuit mijn medische achtergrond al wist? Ik wist en ik vreesde, maar kon niet vertellen wat eigenlijk steeds duidelijker werd. Hoop geven was mijn taak. Maar helaas kreeg ik gelijk.

26-02-2021 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Groei aantal leveringsproblemen medicijnen ‘afgevlakt’

Het aantal medicijnen waarvoor verwachte leveringsproblemen zijn gemeld is in 2020 met 6% gegroeid ten opzichte van 2019. Aanzienlijk minder dan de toename in de afgelopen jaren. Dit blijkt uit de jaarrapportage van het Meldpunt geneesmiddelentekorten en -defecten van medicijnautoriteit CBG en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

18-02-2021 | door PW

Herexamen 2021 PW8

Voor welke geneesmiddel moet de patiënt elke keer een nieuw recept inleveren in de apotheek?

24-02-2021 | door Caroline Huiskamp, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

NZa roept op tot discussie over dure medicijnen

Om de stijgende uitgaven aan dure geneesmiddelen te beteugelen, zijn ingrijpende wijzigen van het overheidsbeleid noodzakelijk. Beoordeel de prijs veel eerder, net als de werkzaamheid en veiligheid van een geneesmiddel, stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een opiniestuk.

19-02-2021 | door PW

MedicijnMonitor: ruim 800 COVID-middelen in ontwikkeling

Meer dan achthonderd onderzoeken zijn vorig jaar gestart naar vaccins en geneesmiddelen tegen COVID-19. Daarvan heeft het Europees Medicijn Agentschap (EMA) drie vaccins en twee geneesmiddelen goedgekeurd. Dat blijkt uit de MedicijnMonitor van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG).

18-02-2021 | door PW

Geen acuut nierfalen door remdesivir

Gebruik van remdesivir (Veklury) is niet geassocieerd met acuut nierfalen bij gebruik tegen COVID-19. Dat concludeert de veiligheidscommissie van het Europees medicijnagentschap, de PRAC. De commissie doet dit na analyse van gegevens verkregen van de fabrikant en van klinische studies, gemelde bijwerkingen en wetenschappelijke publicaties.

26-02-2021 | door PW

SFK lanceert geheel nieuwe angina pectoris-rapportage

In de herziene NHG-Standaard komen langwerkende nitraten een stap later in de onderhoudsbehandeling van angina pectoris dan voorheen. Apothekers kunnen in de nieuwe SFK-rapportage per huisarts nagaan in hoeverre zij patiën­ten conform de gewijzigde standaard behandelen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

26-02-2021 | door SFK

Tijd nemen voor reflectie, daar draait het om bij intervisie

Tientallen goed opgeleide coaches, maar niemand om te coachen. Ziedaar het probleem waarvoor de Coaches voor farmacie zich geplaatst zien. Een aantal van hen sloeg de handen ineen en richtte een vereniging op om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. “Wij willen ook zorgen voor kwaliteit en unifor­miteit.”

26-02-2021 | door Frans van den Houdt

A-teams effectief bij reductie gebruik antibiotica met breed spectrum

Patiënten met een matig-ernstige pneumonie krijgen vaak breedspectrumantibiotica toegediend, terwijl de richtlijn smalspectrumantibiotica adviseert. In een stepped wedge cluster-gerandomiseerde studie in twaalf Nederlandse ziekenhuizen, is met een stewardship-interventie veilig een reductie in het gebruik van breedspectrumantibiotica bewerkstelligd.

26-02-2021 | door Inger van Heijl

Geen groter risico op COVID-19 door ACE-remmers of AT-II-blokkers

Het gebruik van een ACE-remmer of angiotensine-II-receptorblokker (ARB) geeft geen verhoogd risico op COVID-19 in vergelijking met andere antihypertensiva. Bij patiënten met milde tot matige COVID-19 verschilt het aantal dagen in het ziekenhuis niet significant tussen patiënten die stoppen of doorgaan met de ACE-remmer of ARB.

26-02-2021 | door Linda de Graaf

Beheerste toegang tot veelbelovende oncolytica dankzij DRUG Access

Om veelbelovende oncologische geneesmiddelen, die nog niet zijn opgenomen in het basispakket, gecontroleerd toe te laten op de markt is het DRUG Access-platform opgezet. Het eerste middel dat voor dit initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie, het Zorginstituut en zorgverzekeraars in aanmerking komt is cemiplimab.

26-02-2021 | door S. Barjesteh van Waalwijk van Doorn-Khosrovani, A.A.M.G Pisters-van Roy, J.F.S. Logman, T.H.L Tran, L. Timmers, E.E. Voest en H.J. Bloemendal

Achterhalen van nierfunctiewaarden kost nog veel tijd

Apothekers hebben nog niet altijd inzage in nierfunctiewaarden en het achterhalen hiervan is een tijdsintensieve klus. Hierdoor komen zij niet altijd toe aan het uitgebreid voorlichten van patiënten over veilig medicatiegebruik bij een verminderde nierfunctie. Dit blijkt uit het project Nier Check & Gesprek. Aanpassingen zijn nodig om het project in de praktijk beter te kunnen uitvoeren.

26-02-2021 | door Ellen Koster, Daphne Philbert en Marcel Bouvy

Alles halal in webshop

Omdat hij ver wil gaan in het geven van zorg op maat, heeft Mustafa Yildirim de webshop ‘halalmedicijnen.nl’ in het leven geroepen. Het is een hele klus die te vullen. “Capsules bevatten vaak gelatine, wat niet mag. Maar vis­gelatine mag weer wél.”

26-02-2021 | door Annemiek Veelenturf

Van Ark informeert Kamer over voortgang geneesmiddelenbeleid

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) informeert de Tweede Kamer over de voortgang van het geneesmiddelenbeleid. In haar Kamerbrief van 12 februari geeft zij de politieke stand van zaken weer van diverse dossiers, zoals geneesmiddelentekorten, gegevensuitwisseling in de zorg en het verbeteren van toegankelijke informatie voor patiënten.

26-02-2021 | door KNMP

Gezonde toekomst

The world is 'closed for business'. Een virus bepaalt nu de agenda. Vooral buiten de zorg is er hard aan de noodrem getrokken. Als de wereld had kunnen stoppen met draaien dan was nu het moment geweest. Waar we, pre-COVID, toekomstgericht handelden, wachten we nu af op wat er komen gaat. Pakken we straks de draad gewoon weer op? Of gaan we het structureel anders doen?

26-02-2021 | door Maayke Fluitman, bestuurslid KNMP

KNMP-pleidooi voor centrale rol van apothekers bij zorg rondom ouderen

De KNMP pleit voor een centrale rol van apothekers bij de zorg rondom ouderen. Dat bracht de KNMP naar voren tijdens de ‘Week van de dialoog’ die het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) van 8 tot en met 11 februari hield.

25-02-2021 | door KNMP

51ste editie Informatorium Medicamentorum beschikbaar

Na de gouden vijftigste editie van het Informatorium Medicamentorum (IM) in 2020, is inmiddels alweer de 51ste editie beschikbaar. Deze is vernieuwd en geactualiseerd met de introductie van 35 nieuwe stoffen en ruim driehonderd stofcombinaties, zeven herziene hoofdstukken en vele andere inhoudelijke wijzigingen.

26-02-2021 | door Atty Hielema, Geneesmiddel Informatie Centrum KNMP
Back to top