Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alles halal in webshop

Geneesmiddelen voor moslims zonder dierlijke ingrediënten.

PW8 - 26-02-2021 | door Annemiek Veelenturf
Saskia Aukema
Omdat hij ver wil gaan in het geven van zorg op maat, heeft Mustafa Yildirim de webshop ‘halalmedicijnen.nl’ in het leven geroepen. Het is een hele klus die te vullen. “Capsules bevatten vaak gelatine, wat niet mag. Maar vis­gelatine mag weer wél.”
Alles halal in webshop

Elke week kwam bij apotheek Kaaikhof in Assendelft wel iemand aan de balie die vroeg om een geneesmiddel zonder dierlijke ingrediënten. Soms waren dat vegetariërs, maar veel vaker moslims die willen voorkomen dat zij iets eten van een dier dat – in hun ogen – op onjuiste wijze is geslacht.

Steeds weer ging eigenaar Mustafa Yildirim, zelf van Turkse afkomst en moslim, voor hen op zoek naar een ‘halalmedicijn’. “Zoals ik voor een patiënt met lactose-allergie ook naga of een middel lactosevrij is.”

Het gaf hem het idee de webshop ‘halal­medicijnen.nl’ te beginnen, “omdat we willen meedenken met de patiënt”. Bovendien wil Yildirim voorkomen dat patiënten helemaal geen geneesmiddel nemen, omdat geen halalvariant voorhanden is. “Sommigen zijn heel strikt; zij lijden liever pijn dan iets te doen dat tegen hun geloof is.”

Het assortiment is nog klein. “Het breidt uit, maar halalmiddelen zijn moeilijk te vinden”, zegt Yildirim. “Veel capsules bevatten gelatine, wat niet mag omdat het dierlijk is, maar visgelatine mag weer wél. Ook moet ik uitzoeken of in het fabricageproces alcohol is gebruikt.”

Het is een hele klus: “Ik bel met fabrikanten, bijvoorbeeld om de oorsprong van magnesiumstearaat te achterhalen, een mengmiddel dat zowel plantaardig als dierlijk kan zijn.” En hij controleert: ”Een jaar later bel ik weer, om te vragen of de grondstofleverancier nog dezelfde is.”

Zelf staat hij neutraal in de kwestie. “Ik ben zorgverlener en probeer zo goed mogelijk tegemoet te komen aan de behoefte van mijn patiënten.” Wanneer hij zelf medicatie nodig heeft, wijst hij geen middel af omdat het niet halal is. “Maar zijn er twee opties, dan kies ook ik de halalvariant.”

Visitekaartje

Financieel is de webshop niet interessant, maar dat kan wijzigen. “Naar mijn weten bestaat deze service nergens in Europa, en het zou heel groot kunnen worden. Maar voorlopig zie ik de shop als ons visitekaartje, om te laten zien dat wij vér gaan in het aanbieden van zorg op maat.”

“Halalgeneesmiddelen zijn moeilijk te vinden”, zegt Mustafa Yildirim.

Document acties

Reacties

09-03-2021 15:14
J.J.L. van de Sanden (409020) zegt:

Mooi initiatief. Helaas nog maar weinig middelen op de site te vinden. Succes met het aanvullen!

Back to top