Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW5

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Bloedstollend

Een hoge of juist een lage dosis anticoagulantia; wat helpt het beste bij volwassenen die met matige ziekteverschijnselen in het ziekenhuis zijn opgenomen voor COVID-19? Om zo snel mogelijk een antwoord op die vraag te krijgen staken onderzoekers wereldwijd de koppen bij elkaar en vergeleken de resultaten van studies waaraan 1300 patiënten deelnamen.

05-02-2021 | door Frans van den Houdt

Nu

Soms vind ik het niet zo erg dat er in deze periode bepaalde dingen worden afgeblazen, aangepast of uitgesteld. Drukke verjaardagen of andere verplichtingen die niet kunnen doorgaan; ik vind het persoonlijk niet altijd een straf. En natuurlijk heeft het ook nadelen, maar veel vergaderingen blijken online een stuk efficiënter te verlopen. Al blijft het me verbazen dat er steevast mensen zijn die inlogproblemen ervaren.

05-02-2021 | door Esther Kuipers, openbaar apotheker

Lareb: weinig onverwachte bijwerkingen vaccin

Sinds de start van het vaccineren zijn tot en met 24 januari 996 meldingen binnengekomen van ruim 4430 vermoedelijke bijwerkingen van het Comirnaty-vaccin van Pfizer/BioNTech. Bij zes meldingen was sprake van een heftige allergische reactie. Dat blijkt uit het eerste wekelijkse rapport van Bijwerkingencentrum Lareb.

26-01-2021 | door PW

Herexamen 2021 PW5

Welke bewering over de aangrijping van THC en CBD op de canna­binoïdreceptoren is waar?

03-02-2021 | door Heleen Kuijper-Tissot van Patot en Hilde Jelsma, apothekers bij Clinical Cannabis Care

NAPCO naar Kamer na opzegging contract door Zilveren Kruis

Apothekerscoöperatie NAPCO heeft vanmiddag alarm geslagen bij de Tweede Kamer omdat Zilveren Kruis geen contracten meer sluit met apotheken voor de levering van medische hulpmiddelen. Volgens de apothekers ontstaan hierdoor schrijnende situaties omdat patiënten te lang moeten wachten op incontinentieluiers, insulinespuitjes en verbandmiddelen.

26-01-2021 | door PW

E-health verbetert therapietrouw chronische patiënt

E-health helpt patiënten met chronische aandoeningen bij het trouw innemen van hun geneesmiddelen. Dat blijkt uit een literatuurstudie van het Nivel en de Sint Maartenskliniek.

25-01-2021 | door PW

Meer scholing nodig over digitale farmaceutische zorg

Zowel apothekers als farmaciestudenten hebben behoefte aan meer scholing over digitale farmaceutische zorg. Om e-health beter te integreren in de farmacie is meer samenwerking nodig met de experts die deze technologieën ontwikkelen en vaak van buiten de zorg komen. Dit blijkt uit een rapport van de internationale apothekersfederatie FIP.

27-01-2021 | door Delia Titre

Meten hersenactiviteit voorspelt effect antidepressiva

Door de hersenactiviteit te meten met een EEG kan een psychiater beter antidepressiva voorschrijven dan op basis van de traditionele manier, met observatie en een gesprek. Dat concluderen onderzoekers van het Amsterdam UMC.

27-01-2021 | door PW

Inclisiran als therapie bij primaire hypercholesterolemie

Inclisiran (Leqvio) kreeg een positief advies voor een handelsvergunning van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP). Het middel is bedoeld voor behandeling van primaire hypercholesterolemie dan wel gemengde (gecombineerde) dyslipidemie.

05-02-2021 | door PW

Alerte apotheker kan meer fouten bij antistolling ondervangen

Antistolling is risicovolle medicatie. Artsen maken regelmatig voorschrijffouten en apothekers ondervangen deze niet altijd. Hierdoor loopt de patiënt onterecht een risico op trombose dan wel bloedingen. Door onszelf beter als deskundige te profileren, kunnen we veilige en effectieve zorg bieden aan patiënten, betoogt Patty Nooijen.

05-02-2021 | door Patty Nooijen

Extra aandacht bij gebruik van DOAC’s lijkt lonend

Dat de therapietrouw onder gebruikers van DOAC’s verre van optimaal is, is bekend. Ook stopt een deel van de gebruikers door hinderlijke bijwerkingen. In de populaties van twee apotheken in Wijchen blijkt de therapietrouw, na eigen praktijkonderzoek onder honderd patiënten, hoger te liggen dan verwacht. Mogelijk komt dat doordat beide apotheken intensief investeren in de begeleiding van DOAC-gebruikers.

05-02-2021 | door Bas van de Steeg, Sjanne van Roijen en Farnous Zia

Iets minder amputaties, meer kans op bloedingen

‘Minder amputaties voor de symptomatische PAV-patiënt t.o.v. aspirine’ kopte een advertentie over rivaroxa­ban. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) checkte deze bewering over de toepassing van rivaroxaban bij patiënten met symptomatisch perifeer arterieel vaatlijden (PAV) en concludeert: deels waar. De klinische relevantie van het gevonden effect blijkt vooralsnog beperkt.

05-02-2021 | door L. Kok, P. Geels en M. Dankers

COVID-vaccinatie: met beleid bij patiënt met bloedingsneiging

De COVID-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna kunnen alleen intramusculair worden toegediend, waardoor extra voorzichtigheid is geboden bij de groep patiënten met een verhoogde bloedingsneiging. Voor patiënten met een stollingsafwijking is het raadzaam de behandelend hematoloog te raadplegen.

05-02-2021 | door Jeroen Diepstraten, Marleen de Graaf-van der Kort, Florence van Hunsel, Esther Kragten en Rolf Brouwer

Kijk eens op platform PharmaSwap

Verspilling tegengaan is een taak voor alle apothekers, vindt Sander van der Straeten. Hij biedt dure geneesmiddelen aan op PharmaSwap, een platform voor circulaire uitwisseling tussen apothekers. “Een geneesmiddel van € 400 weggooien is zonde.”

05-02-2021 | door Edwin Bos

Regionaal sterker

Bent u al aangesloten bij een regionale organisatie? In heel veel regio’s bestaat een apothekersorganisatie. De KNMP is druk bezig regionale organisaties te ondersteunen en te helpen met professionaliseren.

05-02-2021 | door Reinier Bax, bestuurslid KNMP

KNMP Voorjaarscongres 2021: online inschrijving geopend

De inschrijving voor het online KNMP Voorjaarscongres 2021 op dinsdag 9 maart is geopend. Het congres wordt live uitgezonden vanuit het World Forum in Den Haag en heeft als thema diabetes mellitus.

05-02-2021 | door KNMP

Geneesmiddelentekorten nemen volgens PGEU toe in meeste Europese landen

Het aantal geneesmiddelentekorten is in de meerderheid van de Europese landen in 2020 gestegen ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese koepelorganisatie van openbaar apothekers (PGEU).

05-02-2021 | door KNMP

Falsified Medicines Directive: op weg naar 0,01% alerts

Apothekers werken sinds twee jaar volgens de Falsified Medicines Directive (FMD), een Europese richtlijn die ervoor moet zorgen dat vervalste geneesmiddelen worden gedetecteerd. Het blijkt nog niet eenvoudig de apotheekinformatiesystemen en scanapparaten zo af te stemmen dat deze alleen vervalsingen onderscheppen. Nederland heeft in vergelijking met de Europese lidstaten een bovengemiddeld aantal alerts.

05-02-2021 | door Quirine Tacken

Minder apotheken bij keten of formule

Voor het vierde jaar achtereen steeg in 2020 het aantal openbare apotheken in Nederland. Per 1 januari 2021 telde Nederland vijf apotheken meer dan een jaar eerder, waarmee het totale aantal optelde tot 2005 apotheken. Van alle apotheken is 84% verbonden aan een keten of een formule. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

05-02-2021 | door SKF
Back to top