Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW46

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Solidair

Duurzaam is hét woord van deze tijd. Ook binnen de farmacie klinkt het veelvuldig, als een strijdbare kreet om de toekomst aan te kunnen. Op congressen, symposia, webinars; overal duiken deskundigen op om hun visie te geven op een groene, duurzame farmacie. Ook in het PW, begin oktober.

19-11-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Goede buur

Tijdens een inspiratiedag bij onze zuiderburen werd door een Belgische collega-apotheker het woord proximiteit geïntroduceerd.

19-11-2021 | door Linda van den Goor, bestuurslid VJA en beherend apotheker Apotheek Slotermeer Amsterdam

LCG neemt maatregelen tegen dreigend tekort tocilizumab

Door stijgende aantallen coronapatiënten dreigt een mondiaal tekort van de interleukine 6 (IL-6)-remmer tocilizumab, dat ook off-label wordt gebruikt bij COVID-19. Om problemen te voorkomen heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) een actieplan opgesteld. Dat meldt VWS-minister Hugo de Jonge, die alle veldpartijen oproept het advies van het LCG te volgen.

10-11-2021 | door PW

Herexamen 2021 PW46

Welke uitspraak over hypogonadisme bij mannen is onwaar?

17-11-2021 | door Scott Wishaw, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

NHG geeft nieuw doseeradvies propranolol bij tremoren

Start propranolol bij essentiële tremoren in een lage dosering en bouw dit langzaam op. Dit adviseert het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in de herziene NHG-Behandelrichtlijn Essentiële tremor.

15-11-2021 | door PW

Alertheid geboden bij oogmiddel brolucizumab

Uit onderzoek is nieuwe informatie gekomen over het ontstaan van ontsteking of verstopping van bloedvaatjes in het netvlies, bijwerkingen van Beovu (brolucizumab). Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert zorgverleners en patiënten alert te zijn op deze bijwerkingen en de risicofactoren.

08-11-2021 | door PW

Dapagliflozine nu ook voor behandeling jongere diabetespatiënten

Dapagliflozine (Forxiga) heeft een positief advies ontvangen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van de indicatie.

19-11-2021 | door PW

SFK brengt voorschrijven van huisartsen in beeld

De nieuwe rapportage Monitor Voorschrijven Huisartsen (MVH) geeft apothekers inzicht in het voorschrijfgedrag van hun huisartsen op de gebieden opioïden en diabetes. Naast actuele voorschrijfcijfers geeft de MVH ook de ontwikkeling door de tijd weer. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

19-11-2021 | door SFK

‘Wij willen bij rechter principes toetsen: over zorgplicht farmaceuten en te dure medicijnen’

Stichting Farma ter Verantwoording trekt ten strijde tegen farmapiraten die misbruik maken van hun economische machtspositie en geneesmiddelprijzen enorm verhogen. Graag willen de initiatiefnemers dat ook apothekers zich achter hen scharen. “Met een adhesiebetuiging laten apothekers het Nederlandse volk, maar vooral hun patiënten, zien hoe zij over het gedrag van farmaceuten en de hoge prijzen denken.”

19-11-2021 | door Frans van den Houdt

GLP-1-agonist: net dat extra zetje bij afvallen

Gewicht verliezen kan veel gezondheidswinst geven, maar afvallen is niet gemakkelijk. De GLP-1-agonisten liraglutide en semaglutide zouden obesitaspatiënten, in combinatie met gecombineerde leefstijlinterventie, een extra duwtje in de rug kunnen geven gedurende het afvaltraject.

19-11-2021 | door Lotte van der Bas en Prem Adhien

Medicatiebewaking kan beter bij COVID-vaccin

Het is zeer raadzaam gebruikers van prednisolon, zeker de chronische die meer dan 2 gram per jaar gebruiken, te waarschuwen voor mogelijke ineffectiviteit van een COVID-vaccinatie, betoogt Julius van Dam. De huidige medicatiebewaking schiet volgens hem tekort.

19-11-2021 | door Julius van Dam

Diabetes type 2: minder CV-risico bij gebruik van dulaglutide

“Als dulaglutide wordt ingezet bij patiënten met diabetes type 2 met cardiovasculaire (CV-)risicofactoren verlaagt dulaglutide het CV-risico op MACE-3 met 12% versus placebo”, kopte een advertentie van fabrikant Lilly. Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) checkte deze bewering en concludeert: waar. Maar om één geval te voorkómen moeten zestig patiënten 5,4 jaar worden behandeld.

19-11-2021 | door M. Dankers en M. van Dalfsen-Slingerland

Nadruk op onderlinge steun arts en apotheker in Richtlijn Euthanasie

Samenwerking tussen arts en apotheker heeft een meer prominente plaats gekregen in de herziene richtlijn Uitvoering euthanasie en hulp bij zelfdoding. Met aandacht voor de eigen en gezamenlijke taken en verantwoordelijkheden van beide disciplines. Ook is de orale methode (hulp bij zelfdoding) gelijkgesteld aan de intraveneuze methode (euthanasie); de keuze is aan patiënt en arts.

19-11-2021 | door A. Horikx, A. de Jong, J.M.M. Verwiel en J.P. Biemond

P2Y12-remmers gelijk aan acetylsalicylzuur

Bij patiënten met atriumfibrilleren en stabiele coronaire hartziekte die met rivaroxaban worden behandeld bestaat geen significant verschil tussen acetylsalicylzuur en P2Y12-remmers in cardiovasculaire uitkomsten en bloedingen.

19-11-2021 | door Linda de Graaf

Infliximab en adalimumab middelen van voorkeur bij Crohn

Infliximab met azathioprine of adalimumab lijken voor de inductie van een remissie middelen van eerste keuze bij matig tot ernstige ziekte van Crohn. Adalimumab, na verlies van respons op infliximab, of risankizumab hebben mogelijk de voorkeur als middel van tweede keuze.

19-11-2021 | door Linda de Graaf

Apotheker begeleidt hoofdpijnpatiënt succesvol bij stoppen met paracetamol

Mevrouw S heeft continu last van een zeurende hoofdpijn en komt daarmee op consult bij de apotheker-farmacotherapeut, die haar cold turkey laat stoppen met paracetamol. Drie maanden later is de hoofdpijn bijna weg en slikt ze geen pijnstillers meer.

19-11-2021 | door Valérie Meijvis

Onnodige opname voorkomen

Het multidisciplinaire team waarvan Madelon Butterhoff deel uitmaakt, verleent specialistische geriatrische zorg aan de poort van het ziekenhuis: de spoedeisende hulp (SEH). “Een mooie samenwerking tussen geriatrie en apotheek.”

18-11-2021 | door Delia Titre

Apothekers informeren in wijken met lage coronavaccinatiegraad

Apothekers in wijken van grote steden waar de vaccinatiegraad achterblijft, worden gevraagd informatiemateriaal over de coronavaccinatie te delen. Dat schrijft demissionair minister Hugo de Jonge (VWS) aan de Tweede Kamer in een stand van zakenbrief over het coronavirus.

19-11-2021 | door KNMP

Vertrouwen

Onlangs mocht ik twee interessante trainingen volgen over het voeren van onderhandelingen, één in theorie en één met een praktijkoefening. Dan krijg je weer eens scherp welke fases er in het gehele proces zitten.

19-11-2021 | door Aris Prins, voorzitter KNMP

Evaluatie (Ont)Regel de Zorg: ‘Structureel onderdeel van het zorgbeleid’

‘Ontregelen’ moet een structureel onderdeel worden van het zorgbeleid, over meerdere kabinetsperiodes heen. Dat staat in de evaluatie van het actieprogramma (Ont)Regel de Zorg. Doel van dit programma is de regeldruk in verschillende zorgsectoren tegen te gaan, waaronder de farmacie.

19-11-2021 | door KNMP
Back to top