Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2021 PW46

PW46 - 17-11-2021 | door Scott Wishaw, Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

Welke uitspraak over hypogonadisme bij mannen is onwaar?

  1. De klachten die horen bij hypogonadisme zijn vaak seksueel.
  2. Er kan sprake zijn van hypogonadisme bij zowel hoge als te lage hormoonspiegels.
  3. Naast testosteronsuppletie kunnen ook clomifeen of tamoxifen een rol spelen als behandeling.
  4. Orale testosteroncapsules zijn de eerste keus als proefbehandeling.

Toelichting

Het juiste antwoord is: orale testosteroncapsules zijn de eerste keus als proefbehandeling.

De klachten die horen bij hypogonadisme ontstaan door een te laag testosteron. Seksuele klachten zijn vaak de eerste symptomen die mannen merken. Andere symptomen van hypogonadisme zijn onder meer osteoporose, borstvorming en depressie.

De hormonen LH en FSH stimuleren de aanmaak van testosteron. Bij te lage spiegels maken de testes minder testosteron aan (hypogonadotroop/secundair hypogonadisme). Hypogonadisme kan ook ontstaan doordat de testes onvoldoende testosteron kunnen aanmaken. In dat geval zijn FSH en LH verhoogd (hypergonadotroop/primair hypogonadisme).

Proefbehandelingen worden gestart met een cutaan preparaat vanwege het gemak en stabiele concentraties. Op lange termijn kan worden overgegaan op injecties. Orale vormen van testosteron worden doorgaans niet toegepast door het first pass-effect en wisselende spiegels.

Exogeen testosteron remt de afgifte van gonadotrope hormonen. Daardoor wordt de spermatogenese (reversibel) onderdrukt. Ook oestrogenen onderdrukken de spermatogenese. Tamoxifen of clomifeen kunnen daarom worden gebruikt, maar alleen bij mannen met een kinderwens en alleen bij secundair hypogonadisme.

Het gebruik van clomifeen als primaire behandeling bij hypogonadisme wordt niet ondersteund door richtlijnen en wordt buiten zorgverleners om gebruikt na kuren met anabole steroïden. Tamoxifen wordt in dezelfde kringen gebruikt tegen gynaecomastie.

Bron: Leidraad Hypogonadisme bij de volwassen man, NVE

 

Document acties

Back to top