Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW4

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Britse variant

“Fantastisch dat openbare apotheken zijn begonnen met het toedienen van de COVID-19-vaccins. Apotheken bevinden zich in het hart van lokale gemeenschappen en leveren een grote bijdrage aan het nationale inentingsprogramma, door heel lokaal voor makkelijk toegankelijke vaccinatielocaties te zorgen voor iedereen die in aanmerking komt voor het coronavaccin.”

29-01-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Shirtwissel

Na enig aarzelen – wie is er nu geïnteresseerd in mijn huis-, tuin- en keukenklachten? – wil ik u deelgenoot maken van een zelf ervaren bijwerking. Sinds een halfjaar gebruik ik pilocarpine voor een droge mond. Dit kan ook een bijwerking zijn van geneesmiddelen, en ik ervaar hoe hinderlijk dat kan zijn. Eten is lastig, en praten ook. En ja, praten doe ik nogal veel ...

29-01-2021 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Openbaar apothekers bieden hulp bij vaccineren

Ruim dertig openbaar apothekers in de regio Zwolle ondersteunen de GGD en zorginstellingen met het voor toediening gereedmaken van vaccins. Ook in andere regio’s bieden apotheken hulp bij het vaccineren. In Den Haag leren apothekersassistenten versneld zelf te prikken. “Een vaccin of griepprik in de apotheek; wij zijn er klaar voor.”

21-01-2021 | door PW

IGJ: norm blijft zes doses uit één flacon

Uit één bereide flacon van het Pfizer/BioNTech-vaccin mogen maximaal zes doses worden opgetrokken. Alleen ziekenhuizen kunnen hier onder bepaalde omstandigheden van afwijken en zeven doses optrekken. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

22-01-2021 | door PW

Tuberculosevaccin biedt geen bescherming tegen COVID-19

Het tuberculosevaccin BCG biedt kwetsbare ouderen geen bescherming tegen ziekteverschijnselen door COVID-19. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een onderzoek in twintig Nederlandse ziekenhuizen onder ruim zesduizend kwetsbare patiënten van 60 jaar en ouder.

19-01-2021 | door PW

Positief advies voor weesgeneesmiddel bij Dravetsyndroom

Fenfluramine (Fintepla) ontving een positief advies van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) voor een handelsvergunning. Dit weesgeneesmiddel is bedoeld voor kinderen vanaf 2 jaar en volwassenen met het syndroom van Dravet (ernstige myoklone epilepsie) als adjuvans bij andere anti-epileptica. Dit zeldzame epilepsiesyndroom ontstaat in de kinderleeftijd.

29-01-2021 | door PW

Herexamen 2021 PW4

In welke situatie moet u naar een vergunning vragen wanneer een cliënt een grondstof wil kopen in de apotheek?

27-01-2021 | door Astrid Annaciri, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Ruim 900.000 middelen verstrekt in manu medici

Nederlandse openbaar apothekers verstrekten in 2020 ruim 900.000 keer een geneesmiddel aan een arts, in plaats van aan een patiënt. Triamcinolon-injecties worden het vaakst geleverd. Voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen gelden aanvullende voorwaarden, waarbij de SFK apothekers kan ondersteunen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

29-01-2021 | door SFK

‘Onderhandelingspositie van apothekers verslechterd door basiscontract’

Zorgverzekeraars hebben met de invoering van het basiscontract veel inkoopmacht naar zich toegetrokken. Volgens advocaat en zorgmakelaar Karik van Berloo voelt deze verplichte basisovereenkomst voor apothekers als ‘tekenen bij het kruisje’. “Apothekerscollectieven mogen alleen onderhandelen over aanvullende zorg­afspraken. Dat verstoort de machtsverhoudingen in de openbare farmacie.”

29-01-2021 | door Edwin Bos

’Geneesmiddelenwet toe aan herziening door opkomst van E-health’

Door de opkomst van E-health en digitale communicatie wordt duidelijk dat de Geneesmiddelenwet van 2007 op sommige punten is verouderd en toe is aan herziening. Dat erkent ook de minister van Medische Zorg Tamara van Ark: “Het is goed nog eens te kijken of de tekst van de wet nog wel bij deze tijd past.”

29-01-2021 | door Frans van den Houdt

Wetgeving rond privacy reikt verder dan de AVG

Bescherming van patiëntgegevens is altijd al een belangrijk recht geweest. In 2018 is hieraan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) toegevoegd. Apothekers hebben hierover veel vragen, waarop jurist Frans Moss en beleidsondersteuner Thirza Sittrop, beiden werkzaam bij de KNMP, antwoorden geven. “Bijna alles is online te vinden, maar het vertalen naar de praktijk is een uitdaging.”

29-01-2021 | door Delia Titre

Farmacogenetica: de apotheker kan het niet alleen

Wat mag, moet en kan een apotheker volgens de Neder­landse wet- en regelgeving doen als het gaat om toepassing van farmacogenetica? Hij zal sowieso altijd de voorschrijver nodig hebben om de dosering of geneesmiddel­keuze aan te passen. Bovendien vormt de bekostiging nog altijd een beperking voor een actieve rol van apothekers.

29-01-2021 | door A.F.T.M. van Ede, H.M.J. Later-Nijland en H.J. Guchelaar

Oraal prednison helpt bij preventie van clusterhoofdpijn

Prednison kan kortdurend worden ingezet tijdens het opstarten van verapamil voor langdurige profylactische behandeling. Prednison vermindert het aantal aanvallen van clusterhoofdpijn in de eerste week met 25% ten opzichte van placebo. Bij gebruik van prednison kwamen niet meer bijwerkingen voor.

29-01-2021 | door Linda de Graaf

Fevipiprant vermindert astma-exacerbaties niet

Fevipiprant vermindert het aantal astma-­exacerbaties niet significant. Bij de hoogste dosering werd wel bescheiden reductie gezien.

29-01-2021 | door Linda de Graaf

Apotheker werkt in een juridisch doolhof: een overzicht

Apothekers opereren in een juridisch complexe omgeving met veel wetten en regels die van invloed zijn op de beroeps- en bedrijfsuitoefening. In dit artikel een overzicht van de relevante wet- en regelgeving in de gezondheidszorg met actuele aandachtspunten voor apothekers.

29-01-2021 | door Karik van Berloo en Nina Amini Abyaneh

Toxicologie in een hip jasje

Een methanolintoxicatie op een boot en een lichaam als gevolg van een ‘insulinemoord’. Twee spannende casussen gefilmd voor de online editie van ToxEd. Organisator Corine Bethlehem: “Toxicologie is snel, acuut en prikkelend.”

29-01-2021 | door Maarke Roelofs

Vaccinatiekoorts

Het is losgebarsten: vaccineren, vaccineren en nog eens vaccineren. De ziekenhuisapothekers mochten twee weken geleden aftrappen. Het was best even spannend. Is alles echt geregeld, weet iedereen wat te doen, hoe zal het VTGM gaan?

29-01-2021 | door Nicole Hunfeld, bestuurder KNMP

Aandachtspunten mogelijke vaccinatierol apothekers

De KNMP stelt op haar website een draaiboek en een lijst met aandachtspunten beschikbaar voor apothekers die aan de COVID-19-vaccinatie willen meewerken. In verschillende regio’s in Nederland dragen apothekers al bij aan de vaccinatie.

29-01-2021 | door KNMP

Geneesmiddelentekorten wederom ongekend hoog

Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland blijkt in 2020 wederom ongekend hoog en is nagenoeg gelijk gebleven aan het aantal in 2019. In 2020 zijn 1480 tekorten geteld, tegenover 1492 een jaar eerder. Toen was er een verdubbeling.

29-01-2021 | door KNMP

Apotheekteam houdt kennis op peil met KNMP KennisTest

Beschikken uw apothekersassistenten over de benodigde basiskennis op het gebied van patiëntenzorg? Of is er juist meer bij- en nascholing nodig? Met de KNMP KennisTest wordt de kennis van het apotheekteam op een efficiënte en interactieve wijze getest en opgefrist. Ook worden veranderingen in zelfzorgstandaarden met de KennisTest snel in de praktijk geïmplementeerd.

29-01-2021 | door Jeanne van Berkel en Amal Sialiti

Anderhalvemeterapotheek

De KNMP heeft de handreiking Anderhalvemeter­apotheek geactualiseerd. Deze nieuwe versie biedt apothekers onder meer handvatten voor uitzonderingssituaties tijdens de coronacrisis waarbij de continuïteit van zorg door dreigend personeels­tekort in het geding komt.

29-01-2021 | door Desi van Eendenburg
Back to top