Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Toxicologie in een hip jasje

Twee waargebeurde casussen als ware Netflix-documentaires.

PW4 - 29-01-2021 | door Maarke Roelofs
Marieke de Lorijn
Een methanolintoxicatie op een boot en een lichaam als gevolg van een ‘insulinemoord’. Twee spannende casussen gefilmd voor de online editie van ToxEd. Organisator Corine Bethlehem: “Toxicologie is snel, acuut en prikkelend.”
Toxicologie in een hip jasje

Hulpverleners vinden aan boord van een schip een bewusteloos persoon. Vervolgens wordt ingezoomd op het herkennen van de methanolintoxicatie en hoe deze met dialyse en medicatie kan worden behandeld. Ziedaar de hoofdlijnen van één van de twee waargebeurde casussen die als ware Netflix-documentaires van dertig minuten in beeld werden gebracht op de online editie van ToxEd, oftewel toxicology education.

“Een congres over de nieuwste weetjes en ontwikkelingen uit de (klinische) toxicologie, bedoeld voor iedere zorgverlener en geïnteresseerde die zich met dit vakgebied bezighoudt”, stelt ziekenhuisapotheker Corine Bethlehem. Met collega’s uit de regio – van het Erasmus MC en Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam – organiseerde ze dit jaar vanwege corona in de avond een online versie.

Bethlehem: “Bij de tweede casus onderzoekt een forensisch arts een levenloos lichaam op sporen van drugs en medicatie. De gebruikte laboratoriumtechnieken komen uitvoerig aan bod en uiteindelijk blijkt het te gaan om een intoxicatie met insuline, verwijzend naar de beruchte Rotterdamse ‘insulinemoorden’.”

Kennisquiz

Een kleine driehonderd personen namen deel aan deze online editie en waren lovend over de opzet. Naast de casuïstiek kregen zij de nieuwste literatuur voorgeschoteld en de avond werd afgesloten met een terugkerend item: de kennisquiz.

“Toxicologie is snel, acuut en prikkelend, dus dat is ook de insteek van het congres”, licht Bethlehem toe. “Die klinische kant komt bij dit soort congressen niet altijd uitgebreid aan bod. Wij springen in dat gat met een praktijkgericht, toepasbaar en prikkelend programma.”

Voor de volgende editie ziet Bethlehem opties om een blended versie neer te zetten, waarbij zowel online- als offline-­onderdelen op het programma staan. “Maar de kracht van een congres als dit zit ook in de ontmoetingen, samen kunnen netwerken. Dat was deze keer lastiger te organiseren dus daar gaan we de volgende keer weer vol op inzetten.”

Corine Bethlehem: “De klinische kant komt bij andere congressen niet altijd uitgebreid aan bod. Wij springen met ToxEd in dat gat.”

Document acties

gearchiveerd onder: Corine Bethlehem, ToxEd, Toxicologie
Back to top