Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Shirtwissel

Ja beste collega’s, ik heb de bijwerking gemeld.

PW4 - 29-01-2021 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb
Na enig aarzelen – wie is er nu geïnteresseerd in mijn huis-, tuin- en keukenklachten? – wil ik u deelgenoot maken van een zelf ervaren bijwerking. Sinds een halfjaar gebruik ik pilocarpine voor een droge mond. Dit kan ook een bijwerking zijn van geneesmiddelen, en ik ervaar hoe hinderlijk dat kan zijn. Eten is lastig, en praten ook. En ja, praten doe ik nogal veel ...
Shirtwissel

Geen werking zonder bijwerking, geldt helaas ook voor mij. In het begin misselijkheid en diarree, bekende bijwerkingen, maar dat ging na langer gebruik gelukkig over. Omdat het nog onvoldoende soelaas bood werd de dosis verhoogd. Sindsdien ervaar ik ook zweetaanvallen. En die zijn bijzonder.

Het begint zo’n twintig tot dertig minuten na inname. Echt, ik kan er de klok op gelijk zetten: nooit eerder en nooit later. En het is ook geen ‘opvlieger’, het verloopt anders en heel specifiek. Het begint aan de haarwortels op mijn hoofd. Binnen enkele minuten is mijn haar nat, ook de huid onder mijn wenkbrauwen doet mee. Zwetende wenkbrauwen, ik wist niet dat het kon. Na deze specifieke voorbode loopt vervolgens letterlijk het zweet in straaltjes over mijn rug.

Na de zweetaanval is er geen ontkomen aan: een droog shirt aantrekken. En gelukkig in deze online-vergaderperiode kan de camera gewoon even uit bij de shirtwissel. Het was tot nu toe nog niemand opgevallen dat ik ineens een ander shirt aan had. Maar na deze column gaan mijn collega’s er natuurlijk op letten.

En ja, beste collega’s, ik heb het gemeld.

Document acties

gearchiveerd onder: pilocarpine, shirtwissel, Bijwerking
Back to top