Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW39

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Houdbaarheid

Het was even zoeken naar relevante informatie in de op Prinsjesdag gepresenteerde VWS-begroting voor 2022, maar uiteindelijk vond je wel wat. Grootse nieuwe beleidsplannen blijven door de demissionaire status van het kabinet echter uit.

01-10-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Sherlock

Een apotheker is soms net een detective; soms is niets zoals het lijkt, maar daar zijn we alert op, toch? Meneer D belt: “Jullie hebben mij gebeld, zie ik.” Na een rondje apotheek – geen aantekening gevonden en niemand heeft met meneer D gebeld – komt de oplossing van hem zelf: “Ik ben net terug van drie weken vakantie en zag jullie nummer bij de gemiste gesprekken.”

01-10-2021 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Nieuwe CGRP-remmers voor migraine in basispakket

Drie nieuwe CGRP-remmers voor chronische migraine – erenumab (Aimovig), fremanezumab (Ajovy) en galcanezumab (Emgality) – kunnen onder voorwaarden worden vergoed uit het basispakket. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN) aan de minister van Medische Zorg.

21-09-2021 | door PW

Herexamen 2021 PW39

Welke uitspraak over een Direct Health Professional Communication (DHPC) is juist?

29-09-2021 | door Sin Ying Chuah, Laboratorium der Nederlandse Apothekers/KNMP

Griepprik voor zwangere vrouw beschermt zuigeling

Door moeders tijdens de zwangerschap te vaccineren zijn pasgeborenen beter beschermd tegen ernstige complicaties bij griep. De Gezondheidsraad adviseert daarom zwangere vrouwen voortaan de jaarlijkse griepprik aan te bieden. Bijkomend voordeel is dat zwangere vrouwen zelf ook baat hebben bij griepvaccinatie.

21-09-2021 | door PW

Nieuwe keuzetabel NHG voor inhalatoren

Voor het maken van een keuze tussen inhalatoren kunnen zorgverleners gebruikmaken van een nieuw keuzehulpmiddel van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG): een keuzetabel waarin de verschillende kenmerken per inhalator worden genoemd. Zo is onder meer terug te vinden welke inhalatoren geschikt zijn voor de verschillende inhalatietechnieken.

23-09-2021 | door PW

CHMP positief over uitbreiding indicaties mepolizumab

Mepolizumab (Nucala) heeft een positief advies ontvangen van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP voor uitbreiding van indicaties.

01-10-2021 | door PW

SFK bouwt indicatoren zorgverzekeraars na

Om de kwaliteit van zorg te meten, stellen verzekeraars modellen op met daarin zelf ontwikkelde indicatoren die leiden tot een score. De SFK ondersteunt apothekers door deze indicatoren na te rekenen en inzicht te geven in de patiënten die deze scores bepalen. Aldus de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

01-10-2021 | door SFK

NHG: wees alert op overgebruik van middelen tegen hoofdpijn

Zorgvuldige begeleiding van patiënten die hoofdpijnmiddelen gebruiken blijft belangrijk, vooral om overgebruik te voorkomen. Dit blijkt uit de herziene NHG-Standaard Hoofdpijn, waarin nu ook aandacht is voor cardiovasculair risicomanagement bij migraine. Volgens apotheker Alexander Armbrust biedt deze nieuwe standaard genoeg aanknopingspunten voor apothekers. “Pak dit op samen met de huisarts.”

01-10-2021 | door Delia Titre

Hoe COVID-19 voor een versnelling van digitalisering in de apotheek zorgt

Apothekers van de toekomst moeten technologie niet zien als een bedreiging of vervanging, maar juist als een verlengstuk van zichzelf. Alleen zo kan de zorg efficiënter en effectiever worden. Een groep studenten van de Universiteit Utrecht bedacht een aantal innovatieve oplossingen voor actuele problemen in de farmaceutische gezondheidszorg. “De coronacrisis biedt kansen op het gebied van digitalisering in de apotheek.”

01-10-2021 | door Boeseina Smits, Fleur Pikkaart, Quirine Rieter, Vivienne van Dam, Claudia Rijcken en Aukje Mantel-Teeuwisse

Patiënten rapporteren andere bijwerkingen dan zorgverleners

Patiënten hebben hun eigen perspectief op het gebruik en de bijwerkingen van geneesmiddelen. Het is belangrijk om met behulp van verschillende methoden hierover kennis en inzichten te vergaren. Met Lareb Intensive Monitoring worden patiënten in verschillende cohorten gevraagd naar hun ervaringen met geneesmiddelen. In de Monitor biologische geneesmiddelen worden patiënten met reumatoïde artritis die een biological gebruiken gevolgd.

01-10-2021 | door Marjolein Geurts, Jette van Lint, Naomi Jessurun en Harald Vonkeman

Behandeling thuis weer mogelijk

Door natriumcitraatoplossing aan benzylpenicilline-oplossing toe te voegen, wordt de houdbaarheid verlengd, waardoor thuisbehandeling weer mogelijk is. Met dit concept dingt Oscar Breukels mee naar een innovatieprijs voor topklinische opleidingsziekenhuizen.

01-10-2021 | door Linda de Jonge

KNMP: ook aandacht voor werk in farmaceutische patiëntenzorg

In het actieprogramma ‘Werken in de zorg’, dat het personeelstekort in de zorg moet terugdringen, moet ook aandacht komen voor werken in de farmaceutische patiëntenzorg. Dat stelt de KNMP in aanloop naar de VWS-begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer.

01-10-2021 | door KNMP

33 namen van apothekers op door de koning onthuld Holocaustmonument

Op het Holocaust Namenmonument in Amsterdam, dat 19 september is onthuld door koning Willem-Alexander, staan 33 namen van Joodse apothekers die zijn omgekomen tijdens de holocaust. Bij de realisatie van het monument zijn de apothekersnamen door de KNMP geadopteerd.

01-10-2021 | door KNMP

Tekenbeet

Een tijdje terug had ik, na een potje tennis in bosrijk gebied, een teek op mijn been. Na het verwijderen, ontstond een dag later een rode ring. Uit overleg met de huisarts bleek dat ik, volgens protocol, een kuurtje doxycycline nodig had.

01-10-2021 | door Nicole Hunfeld, bestuurslid KNMP

Campagne, recall en aandacht voor vaccinatie

De KNMP-campagne ‘Goed voorbereid op reis’, een recall voor een aantal sartanen en aandacht voor de vaccinatie komen naar voren in de zomermaanden, een nieuwsluwe periode. Apothekers laten in de media zien waar ze voor staan.

01-10-2021 | door KNMP
Back to top