Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Behandeling thuis weer mogelijk

Als er geen alternatief mogelijk was, had de patiënt pech.

PW39 - 01-10-2021 | door Linda de Jonge
Jeroen Jumelet
Door natriumcitraatoplossing aan benzylpenicilline-oplossing toe te voegen, wordt de houdbaarheid verlengd, waardoor thuisbehandeling weer mogelijk is. Met dit concept dingt Oscar Breukels mee naar een innovatieprijs voor topklinische opleidingsziekenhuizen.
Behandeling thuis weer mogelijk

“Al jaren is in ziekenhuizen een trend gaande dat patiënten eerder naar huis gaan met parenterale therapie, als dat mogelijk is. Gepersonaliseerde zorg op de juiste plek”, zegt Oscar Breukels, ziekenhuisapotheker in het Meander Medisch Centrum. “We hebben een transmuraal parenteraal formularium ontwikkeld, zodat iedereen weet: ‘met deze parenterale geneesmiddelen kan de patiënt naar huis’. Benzylpenicilline stond er ook in, maar door een wijziging in het handelspreparaat was thuisbehandeling niet meer mogelijk.”

Het handelspreparaat bevatte voorheen natriumcitraat. De wijziging heeft grote gevolgen voor de houdbaarheid: een preparaat met natriumcitraat is tenminste een week houdbaar, zonder daarentegen maar acht uur. “De mogelijkheid om mensen thuis te behandelen met benzylpenicilline verviel hierdoor. Bij een recept vond overleg plaats met de arts-microbioloog over een alternatief. Als dat er niet was, had de patiënt pech. Dan moest hij in het ziekenhuis blijven, terwijl hij klinisch goed genoeg was om huiswaarts te gaan”, aldus Breukels.

Profijt

Een zoektocht in de literatuur bracht het team van Breukels bij natriumcitraatoplossing. De juiste verhouding bepalen was een kwestie van uitproberen en onderzoeken. Nu Breukels daarin is geslaagd, deelt hij zijn kennis graag. “Iedere patiënt moet zo optimaal mogelijk worden behandeld, dus ik vind het prima als anderen dit ook maken. Iedereen moet hiervan kunnen profiteren.”

Dat het probleem leeft onder apothekers, blijkt uit de reacties die Breukels kreeg. “Een collega uit Amstelveen opperde dat de natriumcitraatoplossing wellicht ook geschikt was om de houdbaarheid van piperacilline/​tazobactam te verlengen. Inmiddels wordt het ook hiervoor toegepast.”

Het project van Breukels en zijn team is ingediend voor de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ)innovatie-challenge. In december volgt de uitslag.

Oscar Breukels: “Ik vind het prima als anderen dit ook maken. Iedereen moet hiervan kunnen profiteren.”

Document acties

Reacties

01-10-2021 12:01
R.C.A. Schellekens (407634) zegt:

Mooi werk Oscar!

Back to top