Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW16

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Medicijnmeester

Een ode aan de meester van de medicijnen. Zo werd bij de recente online-presentatie het boek van Karel Berkhout genoemd, dat ook als titel Meester van de medicijnen meekreeg. Oftewel, hoe een apotheker strijdt tegen dure geneesmiddelen. De apotheker in kwestie: Paul Lebbink van Transvaal Apotheek in Den Haag.

23-04-2021 | door Frans van den Houdt, hoofdredacteur

Te paard

Nu ligt meer dan ooit de focus op vertrouwen. Vertrouwen in de politiek na het debacle “Pieter Omtzigt, functie elders”, vertrouwen in de politieke keuzes omtrent de coronamaatregelen, vertrouwen in de vaccinatiestrategie en vertrouwen in de keuze om vaccinatie tijdelijk stop te zetten. Binnen de maatschappij horen we dagelijks de sputteringen tegen het beleid. Moeten we wel blindelings vertrouwen en in hoeverre hebben we hier zelf invloed op.

23-04-2021 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Ziekenhuisapotheek Erasmus MC biedt noodhulp op Curaçao

Het Erasmus MC stuurt met spoed een ziekenhuisapotheker en twee apothekersassistenten naar het Curaçao Medical Center (CMC) om te helpen bij de zorgcrisis die is ontstaan door het snel oplopend aantal coronapatiënten. De stap volgt op een emotionele oproep van de ziekenhuisapothekers op Curaçao.

12-04-2021 | door F.J.M van den Houdt (461233)

Herexamen 2021 PW16

Welke protonpompremmer is volgens het Nederlands Huisartsengenootschap eerste keus bij eradicatie van Helicobacter pylori?

21-04-2021 | door Anneke Cancrinus, apotheker Geneesmiddel Informatie Centrum/KNMP

VKA’s: sterk verhoogd risico op artrose

Vitamine-K-antagonisten (VKA’s), ingezet voor bloedverdunning, veroorzaken een sterk verhoogd risico op artrose. Bij mensen met een variatie in het MPG-gen, verantwoordelijk voor de aanmaak van eiwitten die gewrichten soepel houden, kan dit oplopen tot een viermaal zo grote kans op artrose. Zo’n 30% van de bevolking heeft deze genvariant.

19-04-2021 | door A. Veelenturf (430255)

Reguliere zorg vorig jaar gedaald met € 2,2 miljard

Door het uitvallen van reguliere zorg als gevolg van de coronapandemie zijn de kosten in het basispakket in 2020, ten opzichte van 2019, gedaald met 4,7%. Dat is een daling van € 2,2 miljard. Daartegenover staat een uitgave van € 3,9 miljard aan coronakosten, blijkt uit cijfers van Zorginstituut Nederland.

14-04-2021 | door PW

Nieuwe anticonceptiepillen bevatten estetrol

De nieuwe hormonale anticonceptiva Drovelis en Lydisilka hebben van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) een positief advies gekregen voor een handelsvergunning.

23-04-2021 | door PW

Omeprazol en pantoprazol tellen meeste gebruikers

Openbare apotheken leverden in 2020 aan 1,34 miljoen mensen minstens één keer maagbeschermer omeprazol, net zoveel als in 2019. Het aantal gebruikers van panto­prazol steeg met 4,2% tot 1,24 miljoen. Hiermee gaan twee maagmiddelen aan kop in de top 10 gebruikers. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

23-04-2021 | door SFK

Aan de wieg van verantwoord geneesmiddelgebruik in de zwangerschap

Meer inzicht verschaffen in de invloed van geneesmiddelen op moeder en kind, dat is de insteek van Moeders van Morgen, een initiatief van Bijwerkingencentrum Lareb. Met name de middelen waarvoor geen eenduidig bewijs voor (on)schadelijkheid is, vindt projectcoördinator Saskia Vorstenbosch interessant. “Het is een misvatting dat het niet gebruiken van een geneesmiddel altijd de beste optie is.”

23-04-2021 | door Maarke Roelofs

Ruime halvering van onjuist oxycodongebruik in regio Arnhem

Door interdisciplinaire samenwerking tussen huisartsen, specialisten, apothekers en verslavingszorg in de regio Arnhem en omstreken is het aantal eerste uitgiften van kortwerkend oxycodon sinds 2019 meer dan gehalveerd. Dit is bereikt met hulp van een kerndocument, uniform postoperatief voorschrijfbeleid, werkafspraken en nascholingen.

23-04-2021 | door Angélique van der Geest-Hoppenbrouwers, Thomas Knuijver, Janneke Pelser en Michel Terheggen

DOAC ook bij obese patiënten effectief

DOAC’s zijn bij de behandeling van veneuze trombose bij patiënten met een lichaamsgewicht ≥120 kg even effectief als bij patiënten met een lichaamsgewicht <120 kg.

23-04-2021 | door Linda de Graaf

Vitamine D-suppletie vermindert kans op luchtweginfectie

Suppletie van vitamine D is veilig en vermindert het risico op een acute luchtweginfectie in vergelijking met placebo. De risicoreductie is echter klein en de heterogeniteit van de studies in deze meta-analyse is significant.

23-04-2021 | door Linda de Graaf

Dosisalgoritme clofarabine geeft betere voorspelling

Clofarabine wordt bij kinderen gedoseerd op basis van het lichaamsoppervlak. Gezien de aanwijzingen dat doseren op basis van lichaams­gewicht en nierfunctie betrouwbaarder is, is een dosisalgoritme ontwikkeld, waarin deze parameters zijn meegenomen. Doseren op basis van dit algoritme blijkt, aldus promovenda Laura Nijstad, een betere voorspelling te geven van de blootstelling.

23-04-2021 | door Laura Nijstad

Patiënt krijgt niet gewenste zorg

Patiënten worden aangemoedigd zich mondig op te stellen. En de Patiënten Federatie Nederland wil mensen helpen “bij het maken van keuzes in de zorg”. Als apothekers merken wij echter dat er voor de patiënt steeds minder te kiezen valt, vindt Raymond Kolman.

23-04-2021 | door Raymond Kolman

Dementiepatiënt die thuis woont weinig in beeld

Hoewel er steeds meer thuiswonende patiënten met dementie zijn, hoor je nog niet vaak over zorg aan deze doelgroep vanuit de apotheek. De farmacotherapeutische behandelmogelijk­heden bij dementie zijn beperkt, maar veel thuiswonende dementiepatiënten gebruiken wel andere medicatie. Uit een peiling van SIR Stevenshof blijkt dat apotheekteams deze patiënten nog onvoldoende opmerken.

23-04-2021 | door Caroline van de Steeg, Adrianne Faber en Sonia Amini

In één klap een expert

Het was nog een geheel nieuw vakgebied toen ziekenhuisapotheker Emilie Gieling door het RIVM werd gevraagd te adviseren over geneesmiddelen tegen COVID-19. Sindsdien volgt ze elke dag de laatste ontwikkelingen. “Oordelen op basis van één studie is best spannend.”

23-04-2021 | door Edwin Bos

CBG-advieslijst onderdeel traject Verantwoord Wisselen

De advieslijst van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) ‘Wisselen ongewenst’ wordt meegenomen in het vervolgtraject ‘Verantwoord Wisselen’. Daarin maken zorgpartijen, waaronder de KNMP, en het ministerie van VWS afspraken over het veilig en verantwoord wisselen van geneesmiddelen.

23-04-2021 | door KNMP

Wisselen ongewenst

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft een lijst opgesteld van medicijnen waarbij wisselen in het belang van de patiënt niet wenselijk is. Er kwam direct en van vele kanten kritiek op de lijst, wat er niet op had mogen staan, wat juist gemist werd, dat dit het einde van preferentiebeleid inluidt, etcetera.

23-04-2021 | door Peter Wognum, bestuurder KNMP

Rechter: VGZ moet preferentiebeleid colecalciferol onmiddellijk stoppen

Zorgverzekeraar VGZ moet het preferentiebeleid voor colecalciferol (vitamine D) met onmiddellijke ingang buiten werking stellen. Dat blijkt uit het vonnis van de Rechtbank Gelderland van 13 april.

23-04-2021 | door KNMP

Vaccineren, zelftesten en … geneesmiddelentekorten

2021 start met veel nieuws. Apothekers en apotheken komen in beeld door hun bijdragen bij het vaccineren, de introductie van de zelftest en onvermijdelijk ... ook door de geneesmiddelentekorten. Het jaaroverzicht van KNMP Farmanco geeft andermaal aan hoe ernstig de situatie is.

23-04-2021 | door KNMP
Back to top