Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Omeprazol en pantoprazol tellen meeste gebruikers

Aantal gebruikers amoxicilline in 2020 een kwart lager dan in 2019

PW16 - 23-04-2021 | door SFK
Openbare apotheken leverden in 2020 aan 1,34 miljoen mensen minstens één keer maagbeschermer omeprazol, net zoveel als in 2019. Het aantal gebruikers van panto­prazol steeg met 4,2% tot 1,24 miljoen. Hiermee gaan twee maagmiddelen aan kop in de top 10 gebruikers. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

Om te bepalen welke geneesmiddelen de meeste gebruikers hebben, kijkt de SFK naar mensen die via een openbare apotheek een receptplichtig geneesmiddel hebben ontvangen of een niet-receptplichtig geneesmiddel dat is opgenomen in het basispakket. Niet-receptplichtige producten die buiten het basispakket vallen, betreffen zelfzorgmiddelen zoals vrij verkrijgbare paracetamol, maar ook dropjes en babymelkpoeder. Deze handverkoopartikelen laat de SFK buiten beschouwing,

Vooral dalers

Zoals de SFK al eerder rapporteerde, verstrekten openbare apotheken in 2020 door uitstel van artsenbezoek en behandelingen gedurende de coronapandemie minder vaak nieuwe medicatie (zie Pharmaceutisch Weekblad, jaargang 155, editie 43). Het totaalaantal gebruikers van geneesmiddelen kwam in 2020 met zo’n 12,5 miljoen dan ook ruim een half miljoen lager uit dan in het jaar ervoor. Evenzo bevat de top 10 van geneesmiddelen met de meeste gebruikers vooral dalers. Grootste daler is het antibioticum amoxicilline, waarvan het aantal gebruikers met 25% afnam tot 800.000. Hiermee zakt het middel van positie 5 naar de laatste plek in de top 10. Mogelijk leidden de vanwege corona ingestelde hygiënemaatregelen en minder sociale contacten tot minder (luchtweg)infecties, of bezochten mensen met klachten minder snel een arts.

Ook ontstekingsremmer diclofenac laat met 13,6% een sterke daling van het aantal gebruikers zien. Het aantal gebruikers van dit middel neemt al enkele jaren af, doorgaans ten faveure van naproxen, bij risicopatiënten eerste keus onder ontstekingsremmers van het NSAID-type. Echter, ook van naproxen nam het aantal gebruikers in 2020 af, met 8,9% tot ruim 700.000. Daarmee zakt het middel naar plaats 14 en blijft het buiten de top 10.

De enige overtuigende stijger in de top 10 is maagzuurremmer pantoprazol, waarvan het aantal gebruikers in 2020 toenam met 4,2% tot 1,24 miljoen. Hiermee stijgt het middel van de derde naar de tweede plek in de top 10, vlak achter concurrent omeprazol die nog 100.000 gebruikers meer telt.

 

Stichting Farmaceutische Kengetallen:

Document acties

Back to top