Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW49

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Net echt

Niet echt, maar levensecht. Dat is de 'digital human' apotheker waarmee de Sint Maartenskliniek gaat werken echt. Hij/zij kan gesprekken voeren door te horen, te begrijpen en te reageren, heeft een vriendelijke stem en gezichtsuitdrukking en gebruikt zelfs emotie in de communicatie. Echter dan echt, zou je haast zeggen. Deze digitale apotheker “die ook menselijk is”, gaat 24/7 reumapatiënten begeleiden om hun gebruik van methotrexaat te verbeteren.

04-12-2020 | door Frans van den Houdt

Jurysport

Als de Olympische Spelen volgend jaar doorgaan, zien we weer volop jurysporten zoals schoonspringen, dressuur en turnen. Maar wist u dat apotheekzorg ook tot de jurysporten behoort?

04-12-2020 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Brussel zet in op krachtige farmaceutische sector in Europa

Alle Europeanen moeten kunnen beschikken over hoogwaardige geneesmiddelen tegen een betaalbare prijs, en de Europese farmaceutische industrie moet weer kunnen floreren. Dat is het doel van de farmaceutische strategie voor Europa, die de Europese Commissie heeft gelanceerd.

26-11-2020 | door PW

Herexamen 2020 PW49

Welke bewering is juist?

02-12-2020 | door Marcel Stroo en Marjorie Nelissen-Vrancken, apothekers Instituut Verantwoord Medicijngebruik

‘Vaccinatie-operatie tegen corona in volle gang’

De logistieke operatie om Nederland in te enten met een coronavaccin is in volle gang. Naar verwachting start het vaccineren in de eerste maanden van 2021. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) aan de Tweede Kamer.

26-11-2020 | door PW

FDA registreert bamlanivimab voor behandeling COVID-19

Het monoklonaal antilichaam bamlanivimab, voor de behandeling van milde tot matig ernstige COVID-19, is in een spoedprocedure onder voorwaarden geregistreerd door de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA).

25-11-2020 | door PW

‘Venetoclax alleen tegen lagere prijs in basispakket’

Venetoclax heeft een positief effect op het verloop van chronische lymfatische leukemie, maar over het effect op de algehele overleving en de kwaliteit van leven is nog weinig bekend. Het Zorginstituut (ZIN) adviseert daarom de minister voor Medische Zorg het geneesmiddel alleen tot het basispakket toe te laten na onderhandeling over de prijs.

23-11-2020 | door PW

CHMP: uitbreiding indicaties vijf geneesmiddelen

Vijf geneesmiddelen ontvingen een positief advies van de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) voor uitbreiding van hun indicaties.

04-12-2020 | door PW

Ruim 10% groei verwacht van gebruikers biologicals

Het gebruik van biologicals neemt ook in 2020 weer toe. Naar verwachting zullen poliklinische apotheken dit jaar aan zo’n 60.000 patiënten een biological of een biosimilar verstrekken, een groei van ruim 10% ten opzichte van 2019. Bij ruim de helft van de verstrekkingen is een reuma­toloog de voorschrijver. Aldus het SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

04-12-2020 | door SFK

‘Behandeling psoriasis steeds preciezer en effectiever’

Met de komst van twee nieuwe klassen interleukineremmers is het aantal geneesmiddelen bij psoriasis flink uitgebreid, en er zit nog meer in de pijplijn. Door die grote keuzemogelijkheid kan de behandeling van de inflammatoire huidziekte steeds verder worden geoptimaliseerd, zegt Juul van den Reek van het Raboudumc. “Ernstige vormen van psoriasis kunnen we nu veel preciezer en effectiever behandelen.”

04-12-2020 | door Frans van den Houdt

Jak-remmers: minder reumatische klachten, wel meer infecties

Aan de drie JAK-remmers die zijn geregistreerd bij inflammatoire reumatische aandoeningen is onlangs een vierde toegevoegd: filgotinib. In hoeverre de JAK-remmers van elkaar verschillen in effectiviteit en veiligheid is nog onvoldoende duidelijk. Meer data zijn nodig om de lange-termijnveiligheid, bijvoorbeeld cardiovasculair, te kunnen bewijzen.

04-12-2020 | door Bart van den Bemt

Patiënt wijt vermoeidheid vaak aan gebruik biological

Vermoeidheid is een belastende bijvangst voor patiënten met chronische ziekten, zoals reumatoïde artritis of inflammatoire darmziekten. De oorzaak van vermoeidheid wordt vaak toegeschreven aan ziektegerelateerde factoren, maar ook het gebruik van geneesmiddelen zoals biologicals kan een rol spelen. Patiënten die deze bijwerking ervaren zien de vermoeidheid terugkeren na elke toediening van de biological.

04-12-2020 | door Jette van Lint Leanne Kosse en Naomi Jessurun

Fostemsavir behoudt effectiviteit na 96 weken

Bij intensief behandelde personen met gevorderde hiv-1-infectie en gelimiteerde behandelopties laat een op Fostemsavir gebaseerd behandelingsregime een behouden respons zien gedurende 96 weken.

04-12-2020 | door PW

Gunstig effect alteplase bij herseninfarct met onbekende start

Bij patiënten met een beroerte met een onbekend tijdstip van start van de symptomen leidt intraveneus alteplase tot een betere functionele uitkomst na negentig dagen dan placebo of standaardzorg. Dit ondanks een toegenomen risico op een symptomatische intracraniële bloeding.

04-12-2020 | door Linda de Graaf

Van een persoonlijk gesprek tot een digital human apotheker

Om het gebruik te verbeteren van het reumageneesmiddel methotrexaat start de Sint Maartenskliniek met een pilot met een digital human apotheker. Zo kunnen reumapatiënten virtueel en 24/7 worden begeleid. De digitale apotheker kan menselijke gesprekken voeren door te horen, te begrijpen en te reageren. Ze heeft een vriendelijke stem en gezichtsuitdrukking en gebruikt emotie in de communicatie.

04-12-2020 | door V.J.B. Huiskes, C.A.W. Rijcken en B.J.F. van den Bemt

Goud dat niet blinkt en de parel van Mary Walker

De zoektocht naar geneesmiddelen tegen auto-immuunziekten is tot ver in de twintigste eeuw een blindemanspel gebleven. Dat kwam omdat de mechanismen achter deze ziekten onbekend waren en de grote bloei van de immunologie als wetenschap pas in de tweede helft van die eeuw plaatsvond.

04-12-2020 | door Kees Baggerman

Caplacizumab optimaliseert aanpak levensbedreigende ziekte TTP

Caplacizumab blijkt effectief bij de behandeling van de acute, levensbedreigende ziekte trombotische trombocytopenische purpura (TTP). Onderzoek suggereert dat verdere optimalisatie mogelijk is door het middel eerder te starten, om de dag te doseren en eerder te staken, waardoor kosten worden bespaard.

04-12-2020 | door Lotte Meijer Anja Mäkelburg en Thijs Oude Munnink

De farmacie levert

Als ik om me heen iemand achteloos hoor zeggen dat ie “een kuurtje” heeft gehad of “een pijnstillertje” nodig had, roep ik vaak: “Gered door de farmacie!” Ik hoef u niet uit te leggen dat de huidige samenleving heel veel te danken heeft aan ons vakgebied.

04-12-2020 | door Jacco Pesser, bestuurder KNMP

KNMP steunt gezamenlijk pleidooi voor richtlijngericht voorschrijven

De KNMP roept minister Tamara van Ark (Medische Zorg) op om op basis van beroepsrichtlijnen besparingen op geneesmiddelen te realiseren. Dat staat in een gezamenlijke reactie op het uitstel van de herziening van het geneesmiddelenvergoedings­systeem (GVS).

04-12-2020 | door KNMP

Apotheek.nl voor derde jaar op rij beste gezondheidswebsite

Apotheek.nl scoort bij de verkiezing ‘Website van het Jaar’ een 9,6 en wint hiermee, net als in 2018 en 2019, de titel ‘Beste website’ in de categorie Gezondheid.

04-12-2020 | door KNMP
Back to top